Кардинал-номінат Бустілло: Папа закликає творити братерство й діалог
  • Втр, 26/09/2023 - 14:46
В інтерв’ю для Радіо Ватикану - Vatican News Преосвященний Франсуа-Ксав'є Бустілло, єпископ Аяччо на Корсиці, поділився думками з приводу Апостольської подорожі Папи Франциска до французького міста Марсель, що відбулася з 22 по 23 вересня 2023 року.

Преосвященний Франсуа-Ксав'є Бустілло, єпископ Аяччо на Корсиці, що буде піднесений до гідності кардинала під час наступної звичайної консисторії 30 вересня 2023 року, поділився своїми думками з Vatican News щодо виступів Папи Франциска під його Апостольської подорожі до Марселя у Франції.

Не втрачати людяності

Варто зазначити що Середземномор’я та його виклики є сильною віссю цього понтифікату. За десять років Папа Франциск здійснив 17 поїздок, пов’язаних з цим морем: Ізраїль, Туреччина, Єгипет, Греція, Кіпр, Мальта та багато інших. Цього разу, натхненний морем, портом і маяком французького міста Марсель, Святіший Отець прагне, щоб Середземномор’я ставало “лабораторією миру”, підтримавши ідею кардинала Жан-Марка Авеліна про створення Середземноморської єпископської конференції. Але найбільше Папа зупинився на трагедії корабельних аварій у морі, закликаючи до гостинності та доброзичливого ставлення до мігрантів. Він говорив про відповідальність, людяність та наголосив, щоб не бути байдужими до тих, хто страждає.

У цьому контексті корсиканський єпископ висловив думку, що послання Папи є дуже прямим, адже він хоче гуманізувати людство, яке втрачає гідність і майже впадає в тваринні інстинкти. «Він нагадує нам, що ми – люди. Якщо ми байдужі один до одного, наша людськість занепадає», – сказав Преосвященний Бустілло.

Плекати братерство мир та діалог

Висловлюючись стосовно проблеми цивілізації в Середземномор’ї, кардинал-номінат зазначив, що «Середземне море – це море цивілізації». «Якщо ми знайдемо цивілізацію, здатну творити такі цінності, як братерство, мир, радість, діалог, зустрічаючись не у формальний, дипломатичний, підлесливий спосіб, а по-справжньому, я думаю, що людство покращиться, і наше Середземномор’я покращиться» – додав він.

Зберігати культурну та духовну спадщину

Єпископ Аяччо також розповів, що «Корсика – це острів з сильною ідентичністю, яка пов’язана з мовою та релігійною традицією». Отож, за його словами, «це багатство природної, культурної та духовної спадщини, яку слід зберігати». «Ця спадщина повинна дати нам можливість сказати, що ми маємо пам’ять і коріння, і що ми рухаємося вперед. Ми також повинні залишити слід у наших дітях, так само, як наші батьки залишили слід у нас», – підкреслив він.

Відповідаючи на запитання про те, з яким настроєм він приймає піднесення до кардинальської гідності, єпископ відповів, що для нього «це є даром, оскільки він його не шукав», однак він «продовжує говорити “так” Господеві, щоб служити Церкві».