«Керигма має лише один недолік: не працює, якщо її не використовуєш», – о. Кшиштоф Червйонко CR провів семінар «Проповідування керигми сьогодні» у Львові
  • Нед, 13/10/2019 - 11:41

Днями у Львові відбувся семінар «Проповідування керигми сьогодні», який провів о. Кшиштоф Червйонко CR, Директор Школи євангелізації св. Андрія у Польщі, член Ради Євангелізації при Єпископській Конференції Польщі, засновник і душпастир спільноти «Галілея».

«Керигма має лише один недолік: не працює, якщо її не використовуєш», – такими словами о. Кшиштоф Червйонко охарактеризував особливість керигми, Організатор заходу – Рада з питань євангелізації при Главі УГКЦ.

Захід відвідали приблизно 80 учасників (духовенство та мирян) з різних куточків України: Дніпропетровщини, зі Сходу України, Чорткова, Кам’янець-Подільська, Коломиї, Надвірної, Трускавця, Дрогобича, Тернополя та Львівщини.

Ділячись своїм багаторічним досвідом євангелізації, о. Кшиштоф розповів про те, які виклики тепер стоять перед Церквою, душпастирями, християнськими спільнотами, що покликані стати осередками, де кожен віруючий буде зростати у стосунках з Ісусом – Воскреслим, живим і діяльним.

«Церква повинна слухати Святого Духа, завдяки якому правда керигми в житті кожної людини стає реальністю. Ми потребуємо керигматичної ментальності, щоб Ісус був в центрі усього життя Церкви. Наша проповідь, діяльність і катехизація мусять бути скеровані в одному напрямку – допомогти сучасній людині, молодій і старшій, пережити особисту зустріч з Ісусом Христом», – наголосив він. Говорячи про проповідування керигми, доповідач посилався на  силу Слова Божого, котра не змаліла, і на вчення Церкви та Папи Франциска, зокрема енцикліку про проголошення Євангеліє у сучасному світі «Радість Євангеліє». Крім того, він підкреслив, що євангелізувати може лише той, хто сам є євангелізованим.

«Перед тим як євангелізувати, просто необхідно самому пережити особисту зустріч з Ісусом і дозволити Йому зробити кожного із нас учня-місіонера. Місія народжується від особистих стосунків з Ісусом, завдяки яким пізнаємо місію Спасителя, а від так починаємо проголошувати Добру Новину!», – підкреслив о. Кшиштоф. На запитання: «Чому люди сьогодні відходять від церкви?», – отець назвав кілька причин, а саме: відсутність особистого досвіду зустрічі з Ісусом, а Церкви – як спільноти; відсутність біблійної і доктринальної формації та знецінення і нерозуміння особистої участі кожного віруючого у місії Церкви.

«Цей курс особисто мені дозволив подивитися Божим поглядом, крізь Слово Боже і вчення Церкви, на проголошення керигми і її життєдайність у Церкві. Розумію, що наша проблема полягає в тому, що ми багато катехизуємо, а так мало євангелізуємо. А Ісус чинив навпаки, наприклад, із дочкою Яіра: спершу воскресив її, а потім нагодував. А частіше буває так: годуємо мертвих, катехизуючи, тоді як спершу їх треба воскресити проповіддю про Ісуса», – поділився своїм спостереженням о. Любомир Іваночко, відповідальний за євангелізацію у Чернівецькій єпархії.

Учасники семінару мали можливість поділитися своїм досвідом євангелізації, попрацювати в групах, обговорити почуте. «Вже віддавна розумію, що проголошення керигми приводить людину до особистої зустрічі з Ісусом, віри і навернення. Але впродовж багатьох років служіння на Сході України у мене часто виникали запитання про те, як євангелізувати у конкретних обставинах, як допомогти людині відкрити серце на слухання Слова Божого. Тут, на семінарі, слухаючи свідчення о. Кшиштофа про його досвід служіння у євангелізації, почув для себе відповіді на свої запитання, отримав «інструменти» для євангелізації і зрозумів, що так важливо супроводжувати людину, допомагаючи їй бути учнем Ісуса», – зазначив о. Ярослав Швачук, відповідальний за євангелізацію в Донецькому екзархаті.      

Окрім духовенства, на семінарі були також активні миряни зі шкіл євангелізації – Школи св. Андрія та Школи Марії, спільноти «Галілея» та інші. «Вкотре переконалася, що так важливо мати особисті стосунки з Ісусом і ми, миряни, запрошені до того, щоб сповняти пророчу місію Ісуса, тобто проголошувати радість зустрічі з Воскреслим Ісусом. Зрозуміла: щоб євангелізувати, потрібно самому жити Словом, щоб воно жило у серці – проповідник має мати серце повне Бога! Бо керигма передається від серця до серця, а не з уст в уста. Для мене важливо було почути, щоб катехизі передує керигма, а подальша формація все одно має бути керигматичною. І що цікаво, важливу роль у цій формації відіграє середовище, де особа буде зростати у підтримці і досвідчені Ісуса. Такими середовищами мали б стати спільноти. Яка це честь і радість – нести Бога іншим!», – розповіла свої враження Ліля Кузмяк, секретар Патріаршої комісії мирян, членкиня спільноти «Життя в Ісусі Христі» зі Львова, парафія Різдва Пресв. Богородиці.

Детальніше із навчаннями семінару можна ознайомитися за посиланням – https://www.youtube.com/watch?v=ZioCf38a4zU&feature=share&fbclid=IwAR26EE1JJJj3Yo2Ma9lS_HJVtr2rGAK8LlkV6ne8NotS6NH53nLwm1pFqsU

Олеся Колос, секретар Ради з питань євангелізації