Кліматичні активісти зірвали літургію Архиєпископа в Турині, щоб зацитувати Папу Франциска
  • Втр, 05/12/2023 - 14:13

Кліматичні Rebellion активісти в Італії на вихідних зірвали літургію, яку відправляв Туринський Архиєпископ Роберто Реполе, під час цього демонстранти читали твори Папи Франциска про навколишнє середовище.

Як повідомляє італійська газета la Republicca, активісти кліматичної групи Extinction Rebellion з’явилися в Туринському соборі в неділю та «перервали літургію, яку відправляв Архиєпископ Роберто Реполе, щоб прочитати уривки з енцикліки Папи Франциска Laudato Si’», а також його апостольське повчання Laudate Deum. Обидва ці документи стосуються зміни клімату та того, що Франциск вважає відповідальністю людства як розпорядників Божого творіння.

Інцидент стався, як зазначає газета, «за хвилини до проповіді», під час якої «активісти один за одним вставали і читали вголос два тексти».

Газета зазначає, що демонстранти частково процитували Laudato Si’, повторивши заклик Франциска до «розмови, яка залучатиме всіх, оскільки екологічна проблема, якої ми зазнаємо, та її людське коріння хвилюють і впливають на всіх нас».

Речник Extinction Rebellion у понеділок сказав CNA, що в організація «[не має] офісу чи центрального органу прийняття рішень. Групи самі вирішують, які дії вони здійснюватимуть, залежно від місцевих обставин».

«Оскільки групам не потрібно шукати «дозвіл» на проведення акцій протесту, дуже часто ми не знаємо, які дії здійснюються в усьому світі», — сказав речник.

У заяві на своєму веб-сайті італійський осередок групи сказав, що активісти «ненадовго перервали месу в Дуомо», читаючи уривки з документів, «щоб привернути увагу вірних до слів понтифіка про кліматичну кризу».

Туринська Архиєпархія не відразу відповіла на запит прокоментувати інцидент. У заяві після інциденту Реполе сказав, що він «дуже поважає тих, хто мобілізується на захист творіння та приймає заклики Папи Франциска», і що він «цінує прихильність у цьому сенсі активістів Extinction Rebellion».

Але «мені шкода, що вони вирішили взяти слово в Дуомо, не побажавши спочатку поговорити зі мною і запитати, чи можуть вони втрутитися», — сказав він.

«Я б відповів, що під час Літургії ми часто молимося за мир і збереження створіння, але Євхаристійне богослужіння не є властивим часом для публічних виступів», — сказав він.

«Спочатку я дозволив активістам висловитися; потім я попросив їх закінчити, тому що Літургія – це момент молитви, і її як таку потрібно поважати, також і насамперед тими, хто заявляє, що хоче працювати з повагою до всіх», – сказав Архиєпископ.

Extinction Rebellion описує себе як «децентралізований, міжнародний і політично позапартійний рух», який використовує «прямі ненасильницькі дії та громадянську непокору», щоб «переконати уряди діяти справедливо щодо кліматичної та екологічної надзвичайної ситуації».

 

За матеріалами CNA