Колективне звернення до Президента України п. Петра Порошенка у справі повернення парафіяльного дому парафії св. Антонія у Львові
  • Срд, 07/10/2015 - 21:58

Вельмишановний Пане Президенте!

Від імені вірних костелу св. Антонія у м. Львові, звертаюся з великим проханням допомогти у вирішенні проблеми щодо повернення парафіяльного будинку, який знаходиться поряд з храмом св. Антонія у місті Львові на вул. Личаківській, 53. На даний час цей будинок є власністю Львівської міської ради, наданий у користування Львівській державній музичній школі № 4. Будинок був збудований у XVII ст. як монастир францисканців і впродовж століть служив ченцям, священикам та релігійній громаді, поки його частково, а згодом і повністю, не конфіскувала радянська влада у 50-х роках ХХ ст.

 

 

Вірні храму св. Антонія у Львові ще на початку 90-х років минулого століття звернулися до львівської адміністрації з проханням повернути вищезгадану будівлю у власність парафіяльної громади згідно зі ст. 17 Закону Про свободу совісті та релігійні організації (987-12). З цієї статті виникає, що культові будівлі і майно, які складають державну власність, передаються організаціями, на балансі яких вони знаходяться, у безоплатне користування, або повертаються у власність релігійних організацій безоплатно.... Також згідно з Указом Президента України від 04.03.1992 р. № 125 (125/92) Про заходи щодо повернення релігійним організаціям культового майна і розпорядження Президента України від 22.06.1994 р. № 53/94-рп зазначені державні органи зобов’язані були здійснити передачу релігійним громадам у власність культових будівель, що використовувались не за призначенням.

Після багатьох невдалих спроб полюбовно вирішити спірне питання, парафія розпочала судовий процес. Судове вирішення питання запропонували нам вищі державні органи у відповідях на наші звернення-прохання. Справа була програна у першій інстанції, але виграна в апеляційній. Не погоджуючись з рішенням суду другої інстанції, Львівська міська рада внесла касаційний позов до третьої інстанції, яка визнала правомірність постанови суду першої інстанції. Внаслідок цього, парафіяльний будинок і надалі перебуває у власності Львівської міської ради, а користувачем цього об’єкту є музична школа № 4.

Однак, окрім судового домагання своїх прав, парафія робила також інші кроки. А саме, з метою полюбовного вирішення суперечки, 15 липня 2014 р. за посередництвом генерального Консула Польщі у Львові Ярослава Дрозда відбулася зустріч між представниками влади Львівської міської адміністрації і парафії св. Антонія. Результатом цієї зустрічі був консенсус, в якому Генеральний Консул Польщі зобов’язався стати посередником в опрацюванні проекту будівництва нової школи, а також допомогти здобути кошти з європейських фондів з метою реалізації цього проекту. Представник міста задекларував, що місцева влада виділить ділянку на вул. Личаківській, 105 з відповідною документацією для цього проекту. Однак цього не сталося; також нічого не було зроблено для того, щоб отримати згадану ділянку під проект будівництва нового будинку для музичної школи.

Щодо вище представлених дій адміністрації Львова у цій справі проявляється деякий антипольський і антикатолицький контекст. У зв’язку з цим, необхідно зазначити, що римо-католики у м. Львові мають не лише польське походження. Хоча, навіть якщо б йшлося про поляків, то таким чином дискримінуються права національних меншин, представники яких також є громадянами України. При цьому необхідно зазначити, що лише в парафії св. Антонія у Львові богослужіння відбуваються польською, українською і російською мовами для вірних трьох мовних груп, які дають добрий приклад мирного співіснування та спільної діяльності поляків, українців і росіян, що без сумніву є добрим свідоцтвом християнської любові у цей важкий для України час.

Окрім богослужінь при храмі ведеться широка освітньо-катехетична та душпастирська діяльність, для якої необхідні відповідні приміщення. Тому, у разі повернення нам нашої власності, приміщення цього будинку ми плануємо використовувати для:

- соціально-гуманітарної діяльності (психологічно-душпастирська допомога вірним, зокрема постраждалим від наслідків АТО та їхнім близьким);

- допомога безхатченкам та бідним людям (їжа, ліки, одяг);

- терапевтична допомога особам залежним від алкоголю, які належать до групи «Анонімних Алкоголіків» та членам їхніх сімей «Аланон», а також наркозалежній і неблагонадійній молоді, якій необхідна передусім духовна підтримка;

- освітня діяльність (катехізація дітей різних вікових груп, молоді, підготовка до Святих Таїнств, як дітей, так молоді і дорослих, формаційні заняття, курс польської мови);

- культурна діяльність (парафіяльний хор, молодіжна музична група «САнто», театр, театр пантоміми, дитячий хор;

- душпастирська діяльність (формаційно-реколекційні зустрічі для чисельних християнських спільнот: Віднова у Святому Дусі Живий вогонь, Скала, Глорія, Францисканський Чин Світських ітд.)

Сьогодні проливається кров на сході України, щоб наша країна могла насправді стати повноцінною суверенною, демократичною, соціальною і правовою європейською державою. Зважаючи на всі переміни, які зараз відбуваються, починаючи з трагічних подій на Майдані, основним завданням для керівних органів нашої держави є реформа судової системи і боротьба з корупцією. У зв’язку з цим ми маємо глибоку надію, що Ви, Пане Президенте, прикладете великі зусилля, які допоможуть нам відчути позитивні зміни і досягнути справедливості, а саме повернути несправедливо загарбане майно.

Наперед вдячні і щиро віримо у Вашу допомогу у вирішенні вищевказаної проблеми, а ми зі своєї сторони безустанно молимося за нашу Країну та її керівництво, щоб Господь обдарував усіх мешканців України довгоочікуваним миром, злагодою та своїм щедрим благословенням.

 

З повагою

Парафіяни та прихожани санктуарію св. Антонія

 

Додаток: підписи парафіян (в кількості 1058 – одна тисяча п’ятьдесят вісім) на 73 (сімдесяти трьох) аркушах.

 

Координатор руху «Почуй нас»

на підтримку повернення парафіяльного будинку

о. Станіслав Кава OFMConv

вул. Личаківська 49-а

м. Львів 79010

Львів, 11.09.2015 р.