Львівський оргкомітет пропонує Президенту вшановувати Шептицьких на державному рівні
  • Птн, 27/03/2015 - 19:25

26 березня у Львівській ОДА відбулося засідання організаційного комітету з підготовки та проведення Року Андрея та Климентія Шептицьких. Члени оргкомітету вирішили звернутися до Президента України із пропозицією видати указ про вшанування братів Шептицьких на державному рівні.

Як повідомили у прес-службі ЛОДА, на засіданні обговорили перелік заходів з відзначення Року Шептицьких.

«Ми повинні підкреслити велич постаті Шептицького та показати його роль для України як державотворця, мецената, опікуна сиріт, рятівника приречених. Андрей Шептицький – це постать державного масштабу, тому заходи повинні відбуватися не лише у Львові, а й по всій Україні», – сказав заступник голови Львівської ОДА Юрій Підлісний.

За його словами, акцент робиться на двох датах, зокрема, це 29 липня – 150-річчя від дня народження Андрея Шептицького та 1 листопада – день його відходу у вічність.

Юрій Підлісний зазначив, що ці заходи покликані надихати людей до таких вчинків, які робили Андрей та його брат Климентій.

Зокрема, в рамках відзначення Року Андрея та Климентія Шептицьких заплановано провести міжнародний велотур «Духовні святині – Богу та світу» по місцях, де є дерев’яні церкви-пам’ятки. Вони внесені до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та розташовані на територіях Львівської, Івано-Франківської, Закарпатської областей та Підкарпатського і Малопольського воєводства в Польщі.

Також буде організовано молодіжне таборування за участі громадських молодіжних та християнських організацій Львівщини за поглядами митрополита та розроблено туристичний маршрут місцями, пов’язаними з життям та діяльністю родини Шептицьких.

Цього року також відбудуться піші- та велопрощі на батьківщину А. Шептицького у с. Прилбичі. Серед іншого, в області пройде низка спортивно-масових заходів, присвячених Року Андрея та Климентія Шептицьких.

Окрім цього, заплановано провести Урочисту академію у приміщенні Львівського національного академічного театру опери та балету ім. С.Крушельницької. Водночас впродовж року пройдуть тематичні конференції, наукові читання, спеціалізовані уроки, концерти, виставки, круглі столи, а в кінотеатрах демонструватимуть фільми про життя Шептицьких.