Міжнародний день циган. Європейські єпископи: ні ненависті і виключенню
  • Пон, 11/04/2016 - 18:54

З нагоди Міжнародного дня циган, який щорічно відзначається 8 квітня, генеральні секретарі Конференції європейських Церков і Ради Єпископських Конференцій Європи виступили зі спільною заявою. Прелати закликають християнські громади в Європі «діяти, щоб покласти край ненависті і соціальній ізоляції. Ми повинні працювати разом».

«Ми звертаємося до всіх з тим, - читаємо в документі, - щоб знедолені були прийняті і отримали визнання їх людської гідності, що є Божим даром. Цигани, з їхніми традиціями, віросповіданням і унікальною культурою, також покликані вносити - як відповідальні громадяни - свої цінності в європейське суспільство». Прелати заявляють:

«Цигани володіють одвічним почуттям загальноєвропейської належності та свободи пересування через політичні, культурні та релігійні кордони. Вони є одним з корінних народів Європи, яка однак не відноситься до них як до рівних собі з точки зору поваги і честі».

«Той факт, що вони живуть в умовах постійної дискримінації і навіть переслідувань, - ганьба для європейських країн, - пишуть на завершення свого звернення прелати. - Основний вихід з цих важких умов для циганських сімей пролягає через пізнавання, працю і віру. Їх включеність є необхідним показником нашої прихильності загальноєвропейської ідентичності та свободи пересування людей, благ і ідей в Європі».