Не закликати до миру, а сприяти миру, – владика Ігор (Возьняк)
  • Срд, 01/10/2014 - 12:20

Про Церкву, екуменізм та роль Східних католицьких церков, – говорили учасники міжнародної конференції«Спадщина Другого Ватиканського Собору: у дусі Lumen gentium, Unitas redintegratio and Orientalium Ecclesiarum»

У вітальному слові, яке виголосив владика Ігор (Возьняк), він відзначив, що українські церкви відіграють важливу роль в екуменічному русі, але не всі — підкреслив архиєписком. На думку владики Ігора, важливо, щоб церква не тільки закликала до миру, але також старалася сприяти миру, відважно говорити, заохочувати різні сторони конфлікту. «Я закликаю всіх пам’ятати про молитву і старатися робити так, аби мир мав місце не тільки в Україні, а й у всьому світі», – наголосив владика.

Секретар Конгрегації Східних Церков (Ватикан) архиєпископ Циріл (Василь), відзначив, що за останні п’ятдесят років відбулися колосальні здвиги у порозумінні між західною і східною церквою, і все це — результат Другого Ватиканського Собору, який змінив погляд Католицької церкви на свою місію, вона стала відкритішою до інших церков.

На думку іншого доповідача, о. Гіацинта Дестівелі, сьогоднішній Папа Римський Франциск поставив християнську єдність та братерство на перше місце у своєму понтифікаті, – такого висновку він дійшов досліджуючи виступи і енцикліки папи Франциска.

Доповідачі неодноразово наголошували, що сьогодні найслабшою ланкою в екуменічному русі є залучення до нього православних церков, а, особливо, Російської православної церкви.

Завершальну доповідь першого дня конференції «Спадщина Другого Ватиканського Собору: у дусі Lumen gentium, Unitas redintegratio and Orientalium Ecclesiarum» виголосив д-р Антуан Аржаковський, співдиректор департаменту «Суспільство. Свобода. Мир», Коледжу Бернардинців (Париж). У своєму виступі «Другий Ватиканський Собор і Всеправославний Собор: елементи  порівняння» Антуан Аржаковський описав сприймання екуменізму католиками і православними та висловив переконання, що єдність християн – необхідна передумова для навернення інших людей: «Є люди, які не можуть повірити у Воскресіння Хреста, бо бачать, що навіть католики та православні не мають між собою нормального діалогу».

Продовження академічної конференції «Спадщина Другого Ватиканського Собору: у дусі Lumen gentium, Unitasredintegratio and Orientalium Ecclesiarum» відбудеться 1 жовтня в конференц-залі Філософсько-Богословського факультету Українського католицького університету (вул. Хуторівка, 35а) з 9:30 до 18:30.