Німецький уряд не погодив легалізацію «шлюбів» гомосексуалістів та всиновлення ними дітей
  • Срд, 03/06/2015 - 13:55

Німецький уряд вирішив зміцнити права одностатевих пар, однак, не згоден легалізувати «шлюби» гомосексуалістів чи всиновлення ними дітей. Опозиція критикує урядові рішення як недостатні та вказує на приклад Ірландії.

Законопроект, що підготувало міністерство юстиції, яким керує СДП, передбачає додати до правил, що регулюють питання, пов'язані з подружжям, слова «життєвий партнер». Ці поправки стосуються 23 законів і розпоряджень. Закон повинен прийняти бундестаг.

Міністр юстиції Хайко Маас (СДП) визнав, що «кінцева мета», якою є «ліквідація всіх форм дискримінації, ще не досягнута». Опозиція говорить про «косметичні зміни».

Геї та лесбіянки з 2001 року можуть зареєструвати в РАГСі свої стосунки, які не тотожні з шлюбом.
Організації геїв вимагають, насамперед, повного права на усиновлення дітей. У цій справі має висловитися Федеральний конституційний суд.

Уповноважена уряду у справах боротьби з дискримінацією Крістін Луедерс критикує рішення, що прийняв уряд, як недостатні, вказуючи на більш далекосяжні рішення у Великобританії, Франції, Іспанії і останнім часом в Ірландії.

У цій останній країні легалізували одностатеві шлюби позаминулої п'ятниці під час загальнодержавного референдуму. За легалізацію проголосувало 62 відсотки виборців при явці понад 60 відсотків. Конституційна реформа, яку підтримали ірландці, передбачає, що шлюб відтепер визначатиметься як зв’язок «двох осіб, незалежно від статі». Традиційно католицька Ірландія, таким чином, стане 19 країною у світі та 14 в Європі, де легалізовані одностатеві шлюби. Ірландія є також єдиною країною, що вирішувала це питання шляхом загальнодержавного референдуму, а не через парламент.

Рішення ірландців мобілізувало прихильників таких рішень у Німеччині вжити заходів щодо зрівняння одностатевих зв’язків з гетеросексуальним шлюбом. За таке рішення виступають не тільки опозиційні партії: Зелені та Ліві, але також спільно правляча СДП. Проти зрівняння прав висловилася канцлер Меркель та її ХДС і ХСС.

Віце-голова ХДС Томас Штробль сказав, що уряд не планує в цій каденції (до 2017 року) жодних додаткових законодавчих змін щодо партнерських зв’язків.