Отець Гриневич про обстріл складів Карітасу: рана для сердець, які допомагають
  • Срд, 20/09/2023 - 11:15

Виконавчий Директор благодійної місії «Карітас-Спес Україна» розповів про наслідки влучання російського дрона в складські приміщення, де зберігалася гуманітарна допомога.

Як інформує прес-служба благодійної місії «Карітас-Спес Україна», в ніч на 19 вересня 2023 р. внаслідок дій російських військ сталося влучання у промислове підприємство у Львові, де знаходився склад гуманітарної допомоги. Працівники Місії цілі, але приміщення складу і все, що було в ньому вигоріло дощенту. Загалом згоріло близько 300 тонн гуманітарних вантажів. Про те, що сталося, про роль цього осередку в логістичних ланцюжках надання допомоги по всій країні та про зусилля, спрямовані на дбання про безпеку працівників і волонтерів у інтерв’ю для Радіо Ватикану – Vatican News розповів о. В’ячеслав Гриневич, SAC, Виконавчий Директор «Карітас-Спес Україна».

Отче В’ячеславе, під час чергової нічної атаки агресор знову уразив цивільну інфраструктуру, і серед складських приміщень були складські приміщення, які використовувала благодійна місія «Карітас-Спес Україна»…

Так. Я хотів би трошки повернутися на початок: яким чином ми використовували це приміщення, бо вже можна говорити в минулому часі. Від початку повномасштабного вторгнення це приміщення використовувалося для того, щоб увійти в загальну логістику «Карітас-Спес», яка забезпечувала зі Львова інші осередки, які знаходяться на півдні та сході, була таким пунктом, де перевантажували допомогу, щоб меншими автомобілями, відповідно до потреб, забезпечувати потреби на місцях. І від початку це було ефективно. І насправді це, враховуючи і втрати, які понесли саме в матеріальних речей, але враховуючи те, що треба зараз переналаштувати, переобладнати систему логістики, то це завдає складнощів, тому що всі осередки будуть змушені якийсь час чекати, поки вона налагодиться. Але, дякувати Господу Богу, і це найважливіше, що люди, які працювали з нами, не постраждали. Що вдалося працівникам автомобілі, які були поряд, відігнати та врятувати. Але з іншого боку, звичайно, кривда, яка трапилася, – це людський труд, це людське серце, які хотіли ділитися з іншими, натомість у цьому випадку сталася така трагедія.

Чи це вперше сталася така трагедія в історії вашої діяльності, чи, можливо, також були в інших містах схожі випадки як результат агресії, знищення гуманітарної допомоги?

Ми чули від партнерських організацій, що на сході та півдні траплялися подібні випадки. Натомість те, що стосується саме нашого складу, подібна ситуація сталася вперше. Але дуже великим знаком є те, що багато благодійних організацій тут на місці зверталися, телефонували, кажучи, що готові підстрахувати, допомогти. Це дуже приємно. Але передусім нам зараз потрібно розібратися із самою ситуацією, яка трапилася, там на місці є наші колеги, відповідно, партнерів також проінформувати. Що дивно в цій ситуації, бо я неодноразово також особисто мав можливість відвідувати ці складські приміщення, поряд немає жодного об'єкта, який можна характеризувати як військовий. Не було такого, тому що всі ми давно достеменно знали, що поряд з нами, наприклад, склад з такими от речами. Тим паче, що там було таке приміщення, де можна було каву випити, все було зрозуміло. І коли, власне, відбулася ця атака дроном, вона якраз центрально потрапила саме в наш склад, не обираючи. Тому ось це дивно, коли ми говоримо про гуманність, коли ми говоримо про якісь загальні риси поняття війни, ведення війни, то ми розуміємо, що ця війна для Російської Федерації заключається в тому, щоб нищити тих, хто допомагає іншим, тих, хто чекає допомоги. Тут не було якоїсь помилковості, що десь там якийсь уламок потрапив. Це було цілеспрямовано направлено на наш склад.

Працівники і волонтери Карітасу, зокрема, в тих регіонах, які наближені до лінії бойових дій, також на окупованих територіях, несуть свою допомогу постраждалим, ризикуючи життям…

У нас насправді діють безпекові правила, проводяться тренінги стосовно того, що робити, якщо починається обстріл, як діяти в момент, коли ти перебуваєш на блокпості. Тобто дуже багато різних сценаріїв пропрацьовуємо. Ми постійно проводимо такі тренінги, які дають можливість убезпечити наших працівників, волонтерів. Натомість, є такі речі, які ти не можеш взяти під увагу. Як от, наприклад, знову таки, де знаходиться західний регіон, Львів, а де знаходиться схід, південь? Насправді, війна має в собі те, що ти не можеш почуватися в безпеці.