Пакистанські католики не припиняють молитов за ув’язнену Азію Бібі
  • Чтв, 17/03/2016 - 10:27

У Пакистані Католицька Церква провела особливі молебні за ув’язнену  християнку Асію Бібі, яка неправомірно була засуджена за статтею «богохульство».

Молитви були організовані в містах Ровальпінді, Джелум, Лахор і Сіалкот. Недавня страта Мумтаза Кадрі, охоронця, який вбив губернатора Пенджабу Салмана Тасіра, котрий виступав на захист Асії, спровокувала нову хвилю мусульманської агітації на користь страти Асії.

Асія Бібі була арештована 19 червня 2009 р. і засуджена згодом до смертної кари в листопаді 2010 р., з метою безпеки вона була поміщена в одиночну камеру.

Прихильники Кадрі, які зараз будують монумент в його честь, намагаються чинити тиск на уряд, закликаючи якомога швидше привести у виконання вирок Асії.

Священик католицької церкви в Джелумі Аршед Джон сказав на проповіді після молитви: «Ми молимося і постимо за Асію і за інших невинно засуджених християн, давайте піднесемо свої молитви про їх якнайшвидше звільнення. Сьогодні наші турботи про долю Асії особливо сильні, але ми молимося Господу за те, щоб миролюбність і спокій зійшли на цю країну».

Молитви в церквах в ці дні, за словами священика Джона, обумовлені й іншою причиною - в ці дні Церква згадує жорстокий напад на християнську громаду, який стався 3 роки тому. Під час атаки місцевих мусульман 9 березня 2013 р. на громаду Колонія Джозеф недалеко від Лахора були підпалені і розгромлені 70 будинків християн, 35 осіб отримали поранення - винуватці досі  не покарані. Причиною нападу стало звинувачення одного з християн громади в богохульстві.

Варто зазначити, що незадовго до річниці нападу на колонію, спецслужбами був звільнений викрадений в 2011 р. син Шабхаза Бхатті Тасіро. За словами експерта з тероризму Рахіма Улла Юсуфа Заї, Тасіро утримувався бойовиками «Ісламської держави» в племінній зоні на кордоні між Пакистаном і Афганістаном. Після наступу Талібану Тасіра перевезли в Кучлук, недалеко від м. Куетта, де його в готелі і звільнила антитерористична служба.