Папа до Харизматичної Онови: допомагайте людям зустріти Ісуса
  • Суб, 04/11/2023 - 18:01

Папа Франциск зустрівся із представниками католицького харизматичного оновлення, поділившись із ними думками про роль цієї форми духовного життя в загальноцерковному контексті.

Важливість сприяти реалізації харизм не лише в католицькому харизматичному оновленні, але й у всій Церкві, та заохочувати духовне поглиблення і святість людей, які переживають досвід Хрещення у Святому Дусі. На цих аспектах діяльності CHARIS, Міжнародної служби католицького харизматичного оновлення, наголосив Папа Франциск, зустрічаючись у суботу, 4 листопада 2023 р., з учасниками триденного заходу, організованого в Римі та Ватикані цим органом Апостольської Столиці, завданням якого є служити всім проявам харизматичного оновлення в Католицькій Церкві, координуючи їхню діяльність.

Оцінити пройдений шлях

Промовляючи до представників руху харизматичного оновлення, що з’їхалися з усіх частин світу, Святіший Отець зазначив, що йому відомо, що вони проводять перегляд шляху, пройденого протягом п’яти років після заснування CHARIS. Для цього, за його словами, потрібно дати собі відповідь на запитання про те, як діють місцеві Служби сопричастя, який стан католицького харизматичного оновлення в світі. Чи він зростає в церковній зрілості? «Слухаючи і приймаючи все, що розвинулося в останні роки на рівні "потоку благодаті", яким є католицьке харизматичне оновлення, CHARIS покликаний бути голосом, який супроводжує і вказує всім спільнотам дорогу, яку слід пройти в сопричасті», – сказав він, зауваживши, що завдяки «розпізнанню та взаємообміну», CHARIS може також допомагати окремим групам «вийти з певної вузькості бачення, даючи їм ширший харизматичний і церковний обрій».

Поширення «семінарів нового життя»

Однією із форм служіння, яке заохотив Папа, є поширення так званих «семінарів нового життя», які стають нагодами для «першого звіщення», даючи можливість людям пережити «зустріч з живим Ісусом, з Його словом і Його Духом, з Його Церквою як гостинним середовищем, місцем благодаті, примирення та відродження». Він наголосив, що для проведення таких зустрічей не обов’язково потрібні великі структури та відомі лідери, і вони повинні охопити також убогих у периферійних районах. За його словами, потрібно також звернути увагу на те, що ці «семінари нового життя» часто переживають як досвід, який запалює полум’я та змінює життя, але якщо його не підтримувати, він ризикує згаснути. А тому після цих семінарів «потрібні відповідні формаційні програми, що допоможуть підтримувати живою отриману благодать».

Головне завдання CHARIS

Підсумовуючи, Папа подякував за служіння, просячи не забувати, що завданням CHARIS не є судити, хто є «по-справжньому харизматичним», а хто не є. «Натомість, ви покликані пропонувати підтримку та поради пастирям, щоб супроводжувати всі групи та різноманітні реалії, які стосуються харизматичного оновлення», – сказав він, закликаючи до пильності, «щоб не піддатися спокусі влади та боротьби за вплив, відкидаючи бажання виділятися і командувати» і пам’ятати про те, що варто залишати місце для нових поколінь лідерів, дбати про формування молоді, «з-поміж якої постануть майбутні лідери».