Папа до жінок: пропонувати чуйність у служінні ближнім
  • Нед, 14/05/2023 - 10:47

Зустрічаючись із представницями Світового союзу католицьких жіночих організацій, Святіший Отець закликав приглянутися до прикладу Діви Марії, яка уособлює ніжність та співчуття, перебуваючи в єдності з Богом.

 

13 травня 2023 р. Папа Франциск прийняв на аудієнції представників Світового союзу католицьких жіночих організацій, які зібралися для участі в Генеральній асамблеї, що відбуватиметься в італійському місті Ассізі протягом 14-20 травня.

Мир, який починається з серця

На початку Папа Франциск закликав дивитися в майбутнє очима та серцем, відкритими до світу, щоб почути плач багатьох жінок у світі, які страждають від несправедливості, покинення, дискримінації та бідності, стаючи самаритянками, які вселяють надію та спокій у серця. «Сьогодні існує нагальна потреба знайти мир у світі, мир, який починається, перш за все, в серці, хворому серці, роздертому поділами ненависті та злоби. Крім миру, під загрозою перебуває також і антропологічна ідентичність жінки, оскільки її використовують як інструмент, як аргумент в політичних суперечках і культурних ідеологіях, що ігнорують красу, з якою вона була створена», – зауважив Святіший Отець. Крім того, він вказав на необхідність більше цінувати здатність жінки до будування взаємини та дарування. Чоловіки, за його словами, повинні краще зрозуміли багатство взаємності, яку вони отримують від жінок.

Жити даром материнства

У контексті літургійного спомину Богородиці, Яка об’явилася у Фатімі, Папа Франциск закликав звернути увагу на Неї як на взірець жінки, яка повною мірою живе даром материнства і завданням піклуватися про своїх дітей у Церкві. «Марія вчить вас народжувати життя і завжди його захищати, будуючи стосунки з іншими на основі ніжності та співчуття, і поєднуючи три мови: мову розуму, мову серця та мову рук, які повинні бути скоординованими. Що думає голова, те нехай відчуває серце, а руки роблять; те, що відчуває серце, нехай узгоджується з тим, що думає голова і роблять руки; те, що роблять руки, нехай перебуває в гармонії з тим, що ви відчуваєте і що думаєте. Як я вже говорив при інших нагодах, я вважаю, що жінки мають цю здатність думати те, що вони відчувають, відчувати те, що вони думають і робити те, що вони відчувають і думають. Я закликаю вас і далі пропонувати цю чуйність у служінні іншим», – сказав Святіший Отець, додаючи, що людство без жінки відзначається посушливою самотністю.

Злучені з Богом

Звертаючись до дня об’явлення Пресвятої Богородиці у Фатімі, він сказав, що цю подію характеризують убогість і смирення. «У цих маленьких пастушках представлені також і ми, – все людство, – тендітні і маленькі, і можна навіть сказати, трохи збентежені і налякані перед подіями, які відбуваються в житті та які ми іноді не можемо зрозуміти, оскільки вони перевершують нас і приводять до кризи», – зауважив Папа, запитуючи водночас, що дало сили цим тендітним і маленьким пастушкам, щоб вони стали свідками радості Євангелія. Відповіддю на це питання є любов до Бога та єднання з Ним, неначе гілки виноградної лози (пор. Йо. 15,1-11), ставши як Діва Марія дійовими особами спасенного діяння Бога. «Ця внутрішня єдність з Ісусом повинна виявлятися назовні, вона повинна проявлятися, залишаючись у сопричасті з Церквою, з моєю родиною чи з моєю організацією, що допомагає мені дозрівати у вірі. Саме це надає цінності всім ініціативам, які ми реалізуємо», – підкреслив Святіший Отець.