Папа Франциск: паломництво є яскравим вираженням довіри до Бога
  • Птн, 17/11/2023 - 13:08

Зустрічаючись із паломниками філіппінської архидієцезії Озаміз, Святіший Отець пригадав про біблійні коріння паломництва, яке спонукає бути вірними учнями Христа.

У п’ятницю, 17 листопада 2023 р. Папа Франциск прийняв на аудієнції паломників з філіппінської архидієцезії Озаміз, які прибули до Риму в рамках паломництва марійськими святинями Європи, з нагоди 50-ліття від заснування архидієцезії. У своєму слові Святіший Отець поділився роздумами над марійським аспектом паломництва.

Марійський вимір Божого милосердя

На початку Папа відзначив особливість паломництва представників Озамізької архидієцезії, адже паломники «несуть у своїх серцях віру, свою історію, радощі, тривоги, надії та особисті молитви». У цьому контексті він пригадав біблійну історію про Анну, матір пророка Самуїла, яка прибула з паломництвом до Шіло, щоб просити про дар сина, де Господь вислухав її молитви (пор. 1 Сам. 1,12-17). Отож, паломництво до санкутаріїв «є чітким вираженням довіри до Бога». «У санктуаріях ми зустрічаємо ніжну любов Отця, який милосердиться на всіма. І це милосердя часто виявляється нам через нашу святу Матір, Марію, яка вчить нас приймати Бога в наше життя і яка, саме тому, що є матір'ю, знає, як поставити наші потреби перед Ісусом, як вона це зробила для нареченого і нареченої в Кані Галилейській (пор. Йо. 2,3-5)», – зауважив Святіший Отець.

Паломництво як нагода для здійснення діл милосердя

Папа висловив сподівання, що паломництво Європою допоможе прочанам з Озамізької архидієцезії утвердитися в покликанні жити як вірні учні Господа. «Таким чином, живлячись проповіддю слова Божого та звершенням Святих Тайн, Церква в Озамізі зможе зробити свій внесок у поширення Царства Божого, Царства справедливості, єдності та миру», – сказав він. Таке завдання, на думку Святішого Отця, може сприяти здійсненню діл милосердя, особливо для сімей, молоді, хворих, людей похилого віку та бідних, будучи водночас відповідальними управителями створіння. «Дивлячись у майбутнє, я заохочую вас ступати вперед разом у братній солідарності, слухаючи один одного, а передусім слухаючи Святого Духа, який провадить Церкву в розпізнаванні нових і творчих шляхів для звіщення Євангелія», – зазначив Папа Франциск.