Папа: Міжнародна спільнота спроможна подолати голод, якщо об’єднає зусилля
  • Чтв, 14/02/2019 - 13:47

Спрямувати здобутки прогресу на остаточне викорінення голоду й подолання бідності закликав Святіший Отець, промовляючи до агентства ООН, що займається проектами у сфері розвитку сільського господарства.

Місцевий розвиток має цінність сам у собі, а не з огляду на інші цілі, бо йдеться про те, щоб кожна громада могла повноцінно проявити свої здібності. Про це говорив Папа Франциск, виступаючи під час відкриття 42-ї Сесії Ради правління Міжнародного фонду сільськогосподарського розвитку (IFAD), відвідавши з цієї нагоди в четвер, 14 лютого 2019 р., штаб-квартиру Сільськогосподарської і продовольчої організації ООН (FAO) в Римі.

Голос страждаючих

Глава Католицької Церкви зазначив, що його присутність у цьому осідку покликана донести «прагнення та потреби безлічі наших братів і сестер, які страждають у світі», висловивши побажання, щоб ми могли дивитися їм в очі «не червоніючи», адже «були почуті їхні волання, а їхні тривоги взяті до уваги». Вони досі живуть у нестабільності: забруднення довкілля, виснаження ґрунтів, брак води та відсутність інфраструктури.

«Ці явища досі існують, – зауважив Папа, – в той час, як, з іншого боку, наше суспільство здобуло великі успіхи в інших сферах знань. Це означає, що перед нами суспільство, спроможне розвиватися в своїх добрих постановах, і якщо воно серйозно за це візьметься, то переможе в битві проти голоду та злиднів».

Необхідність спільних зусиль

Як зауважив Святіший Отець, для досягнення цієї мети необхідна допомога міжнародної спільноти, громадянського суспільства й тих, які мають ресурси. За його словами, Святий Престол завжди підтримував зусилля міжнародних агентств щодо подолання бідності, а святий Павло VI ще 1964 року закликав створити з цією метою Світовий Фонд. Цією ж логікою керується 42-га Сесія Ради правління Міжнародного фонду сільськогосподарського розвитку, перед якою стоїть «захоплююче та вирішальне завдання»: створювати нечувані можливості для того, щоб кожен народ отримав умови, необхідні для подолання існуючих потреб, які його гнітять.

«Міжнародна спільнота, яка опрацювала Цілі сталого розвитку 2030, повинна зробити подальші кроки для дійсного здобуття 17 цілей, з яких складається цей план дій», – наголосив Глава Католицької Церкви, вказуючи на незамінну роль IFAD у досягненні перших двох, якими є викорінення бідності, боротьба проти голоду та сприяння продовольчій незалежності.

Вражаючий парадокс

За словами Папи, виконання цих завдань неможливе без розвитку сільського господарства, «про що говориться вже віддавна», але ще далеко до здійснення. Він називає парадоксом той факт, що більша частина з 820 мільйонів людей у світі, які страждають від голоду та недоїдання, проживають саме в сільській місцевості, «присвятивши своє життя виробленню продуктів харчування». Не можемо також не рахуватися з «глобальною тенденцією» переселення людей із села до міст.

«Таким чином, місцевий розвиток має цінність сам у собі, а не з огляду на інші цілі. Йдеться про те, аби подбати про те, щоб кожна людина та кожна спільнота мала змогу повністю розкрити власті здібності», – наголосив Святіший Отець, закликаючи всіх, на кому лежить відповідальність за долі народів, керівників міжурядових організації та всіх, хто має вплив на громадський та приватний сектор, «розвивати необхідні канали для того, аби стало можливим впровадження відповідних заходів у сільських місцевостях планети, щоб вони могли ставати відповідальними творцями свого виробництва та поступу».

Як зауважив Глава Католицької Церкви, сьогоднішні виклики «настільки заплутані та складні», що їх неможливо вирішувати лише принагідно та шляхом реагування на надзвичайні ситуації. Необхідно подбати про те, щоб зробити людей, уражених злиднями, активними учасниками змін, а не лише отримувачами допомоги, що може привести до залежності.

Інновації та традиції

Врешті, Святіший Отець присвятив кілька думок темі 42-ї сесії Ради правління IFAD «Інновації та підприємницькі ініціативи в світі сільського господарства». За його словами, необхідно наголошувати на інноваціях та підприємницьких вміннях, на ефективності виробничих процесів, дбаючи також сталий розвиток сільського господарства.

«У цьому контексті, – підсумував Папа, – необхідно розвивати “свідому науку”, віддаючи технології дійсно для служіння бідним. Зрештою, нові технології не повинні протиставлятися місцевим культурами та традиційним знанням, але інтегрувати їх і діяти в гармонії з ними».