Папа про вертеп: нагода, щоб пробудити потребу в тиші й молитві
  • Нед, 10/12/2023 - 17:04
Зустрічаючись із цьогорічними дарувальниками різдвяного вертепу і ялинки для Ватикану, Святіший Отець зазначив, що різдвяні символи є нагодою для того, щоб пережити подію народження Христа та замислитись над турботою про наш спільний дім.

У суботу, 9 грудня 2023 р. Папа Франциск прийняв на аудієнції дарувальників різдвяного вертепу і ялинки, які прикрашають площу Святого Петра у Ватикані. Вони прибули на урочисту інавгурацію вертепу та засвічення ялинки, що відбудеться того ж дня ввечері. Він подякував представникам влади та Церкви італійських провінцій Кунео та Рієті, з яких прибули цьогорічна ялинка і вертеп.

Атмосфера першого різдвяного вертепу

На початку Папа Франциск розповів про цьогорічний вертеп на площі святого Петра, який має на меті відтворити через вісімсот років різдвяну атмосферу 1223 року, коли святий Франциск Ассізький забажав організувати перший різдвяний вертеп на землях сучасної Італії. «Його подорож до Святої Землі все ще була живою в його пам'яті, а печери Ґреччо нагадували йому краєвид Вифлеєму. Тому він попросив презентувати різдвяну сцену в цьому маленькому селі: з різних куточків прибуло багато ченців, завітали також чоловіки й жінки з навколишніх осель, створюючи живий вертеп. Так народилася традиція вертепу в нашому розумінні», – пригадав Святіший Отець. За його словами, споглядаючи Ісуса, Який народився у Святій Землі, думка лине до її мешканців, які страждають від війни, висловлюючи їм нашу духовну близькість та підтримку.

 

Вдячність і слухання Бога

Папа зазначив, що перед кожним вертепом ми переживаємо те, що сталося у Вифлеємі понад дві тисячі років тому, що повинно пробудити в нас прагнення до тиші та молитви в нашому часто метушливому житті. Йдеться про тишу, «щоб мати можливість слухати те, що Ісус говорить нам з того єдиного “трону”, яким є ясла», та молитву, «щоб висловити вдячне благоговіння, ніжність, можливо, сльози, які викликає в нас вертеп». «І в усьому цьому Діва Марія є нашою моделлю: вона нічого не говорить, але споглядає і адорує», – сказав Святіший Отець.

Інший різдвяний символ – ялинку на площі святого Петра – прикрашають едельвейси, вирощені на рівнинах, щоб захистити ті, що ростуть високо в горах. «Це теж вибір, який змушує нас замислитися, підкреслюючи важливість піклування про наш спільний дім: маленькі жести мають важливе значення в екологічному наверненні, жести поваги і вдячності за Божі дари», – зауважив Папа.