Помер архієпископ Генрі Д'Суза - ініціатор беатифікації Матері Терези
  • Чтв, 30/06/2016 - 14:01

27 червня у будинку для літніх людей, в Калькутті, на 90-му році життя помер архієпископ цього міста, Генрі Себастьян Д`Суза, ініціатор беатифікації Матері Терези. Він був близькою довіреною особою засновниці Місіонерів Милосердя, яку часто називають «обличчям Христа у світі». Власне єпископ вказував оточенню те, що Мати Тереза присвятила все своє життя іншим, допомагаючи людям розпізнавати суть Божої присутності.

Генрі Себастьян Д'Суза народився 20 січня 1926 року в Ігатпурі (єпархія Нашик в Західній Індії). На священика був висвячений 24 серпня 1948 року, а 24 січня 1974 року Папа Павло VI призначив його першим архієпископом у створеній того дня архідієцезії Каттаке-Бхубанешвар. 29 березня 1985 року Іван Павло II призначив його коад'ю́торем архідієцезії Калькутти, де він прийняв посаду архієпископа від 5 квітня 1986 року. Пішов у відставку у віці 76 років - 2 квітня 2002 року. З 1999 року до своєї відставки він був також президентом Конференції католицьких єпископів Індії та Генеральним секретарем Федерації Конференцій Єпископів Азії.

Нагадуємо: Папа Франциск оголосив Матір Терезу святою 4 вересня, наголошуючи при цьому про її довгі роки служіння для найбідніших і хворих в індійській мега-метрополії.

Мати Тереза померла 5 вересня 1997 року у віці 87 років. Через два роки після її смерті, Іван Павло II дозволив офіційне відкриття беатифікаційного процесу після 5 –ти необхідних років після її смерті, і архієпископ Д'Суза відразу його розпочав. А через шість років після смерті засновниці Згромадження Місіонерок Милосердя - 19 жовтня 2003 року Святіший Отець проголосив її блаженною. Це був найкоротший беатифікаційний процес в сучасній історії Церкви.