Померла наступниця Матері Терези
  • Втр, 23/06/2015 - 19:36

У Калькуті, на сході Індії, у віці 81 року померла друга після Матері Терези генеральна настоятелька жіночої монашої конгрегації «Сестри місіонерки любові» Нірмала Джоши.

«Вона була людиною з великою душею, - цитуються слова архієпископа Калькути Томаса де Сузи у офіційній заяві від монашої спільноти. – Вона померла спокійно». Повідомляється, що сестра Нірмала раніше повернулась додому з лікарні, де проходила лікування через хворобу серця. У вівторок, 23 червня, вона померла. Похорон відбудеться у четвер, 25 червня.

Сестра Нірмала народилась 23 липня 1934 року в м. Ранчі, теперішній столиці штату Джаркханд. Вона була другою з одинадцяти дітей в сім’ї з касти брамінів, родом з Непалу. Її батько був офіцером в індійській армії. Хоча батьки визнавали індуїзм, вони відправили доньку вчитись у жіночий коледж, який провадили католицькі місіонерки. У віці 24 років отримала ступінь магістра політичних наук, вивчала юриспруденцію і пройшла адвокатську практику.

В той час вона ознайомилась з діяльністю Матері Терези і захотіла до неї приєднатись. Вона навернулась в католицизм і у 1958 році прийняла Хрещення. До Згромадження Сестер Місіонерок Любові вступила ще в 50-их роках, коли воно було ще маловідоме. Вона була першою сестрою, котрій доручили закордонну місію – її відправили до Панами.

У 1976 році заснувала контемпляційну гілку Місіонерок Любові, якою керувала до 1997 року, поки не була обрана генеральною настоятелькою усього згромадження. Докладала зусиль до беатифікації Матері Терези, яку в 2003 році провів Іван Павло ІІ, і продовжувала її справу. Сором’язлива і закохана в контемпляційне життя, сестра очолювала згромадження до 2009 року, коли її заступила с. Марі Према Піерік з Німеччини. «Вона ніколи не говорила про себе, завжди намагалась допомогти вбогим. Вона жила в глибокому зв’язку з Ісусом і до кінця була апостолом миру», – пригадує Архиєпископ Калькути, Томас Д’суза. У 2009 році уряд Індії нагородив її другою по значимості відзнакою цієї країни – Padma Vibhushan, за її служіння вбогим.
Сестра Нірмала мала слабке здоров’я, хворе серце, а в кінці недостатність нирок. 19 червня лікарі скерували її на діаліз, однак вона захотіла провести останні дні серед сестер свого згромадження і залишила лікарню.
Похорон сестри відбудеться 24 червня в Калькуті. Сьогодні її тіло виставлене в храмі св. Івана, а ввечір буде перевезене до дому згромадження в дільниці Тангра. Похорон відбудеться в каплиці дому згромадження, де спочиває бл. Матір Тереза.

Джерело: Католицький медіа-центр/КАІ