Прес-секретар мерії Мадрида розплатиться за образу католицьких почуттів
  • Пон, 21/03/2016 - 16:38

Суд іспанської столиці засудив члена міської ради, прес-секретаря мерії Мадрида Риту Маэстре до штрафу на суму 4,38 тисячі євро. Ці гроші вона заплатить за образу релігійних почуттів віруючих.

Прокуратура вимагала для 27-річної жінки рік тюремного ув'язнення. Проте суддя визнав, що «доцільніше накласти штраф», оскільки цей вид покарання є більш співмірним». На користь обвинуваченої зіграло також те, що раніше вона не була судима.

Злочин члена мадридськї міськради, за версією слідства, полягав у тому, що 10 березня 2011 року Маэстре, яка тоді ще була студенткою столичного університету Комплутенсе, влаштувала акцію протесту в каплиці на території кампусу, де в той момент перебували інші учні і капелан. Дівчина і її однокурсник увійшли в будівлю із зображеннями Папи Римського зі свастикою і зачитали деякі уривки з Біблії. Потім Маэстре і кілька інших дівчат роздяглися до пояса, залишившись в нижній білизні, і покинули каплицю, викрикуючи образливі і нецензурні вирази.

Як вважає прокуратура, учасники акції мали намір зачепити релігійні почуття присутніх у каплиці та цілій Католицькій Церкві».

Сама Рита Маэстре з обвинуваченням не згодна. «Оголений торс не має нічого спільного з образами», — сказала вона в своє виправдання.

Тим не менш обвинувачена заявила в суді, що, якщо її поведінка зачепило кого-то, що вона «готова вибачитися». «Якби я знала про наслідки, я б ніколи не зробила цього знову», — запевнила вона. Маэстре підкреслила, що учасники демонстрації розглядали цей вчинок як «будь-яку іншу політичну акцію». «Ми говоримо про протест проти того, щоб у світській державі і у вищих державних навчальних закладах, де не вистачає простору, перебувала католицька каплиця», — сказала вона.