Про людську гідність через призму євангельських слів
  • Пон, 06/10/2014 - 13:37

3 жовтня 2014 року розпочала свою роботу щорічна Міжнародна Асамблея Європейських Комісій Справедливість і Мир у Афінах (Греція) під назвою «Людська гідність та економічна криза». Участь у ній беруть представники із 31 країни Європи, серед яких є і українська Комісія.

Перше засідання відбулося у приміщенні місцевого «Карітасу» за участю представників Виконавчого комітету, до якого належить і українська сторона, разом із представниками із Австрії, Шотландії, Люксембургу, Швеції, Мальти, Франції.

Вступним словом єпископа із Великої Британії Вільяма Кенні, голови Конференції Європейських Комісій Справедливість і Мир, присутнім було запропоновано пригадування про одну із характерних особливостей діяльності даної Комісії: «бути євангельським добрим самарянином у тих місцях і країнах, де Комісії проводять свою працю і не тільки. Бо сьогодні є дуже багато важких ситуацій і болючих суспільних ран у світі, які не можна оминати так, як у притчі це робили деякі із згаданих Христом персонажів».

Аналізуючи піврічну працю різних Комісій в Європі, учасники почули також і про працю української Комісії та про суспільно-політичну ситуацію в Україні від заступника голови Комісії Справедливість і Мир, о. Олега Луки із послідуючим обговоренням та аналізом подій і фактів. Дискусія на тему військового конфлікту на сході України виявила розуміння очевидності причин та наслідків страшних та невимовно болючих фактів насилля та нівелювання прав і свобод людини на даній території. 

Серед розглянутих тем дня у процесі праці Асамблеї, було питання щодо участі Церкви у пропагуванні людських прав у суспільстві. Визначали сучасний стан її ролі та функцій на практиці. І знову ж було зосереджено тут увагу на відображенні діяльності представників церковних інституцій, серед яких Комісія Справедливість і Мир, у відповідності до євангельської притчі про доброго самарянина – не проходити осторонь проблем, але зауважувати потреби, дискримінацію, не бути байдужими, бо це може бути причиною згубних результатів і мовчазного потурання злу і несправедливості.