Release International: Українські священнослужителі стають мішенню російських військових
  • Суб, 04/03/2023 - 13:16

Лідерів релігійних громад в Україні на окупованих територіях переслідують російські війська. Євангельських пасторів арештовували, допитували, катували і навіть виганяли з їхніх міст російські військові та їхні прибічники. Про це пише Release International.

Окупаційні сили конфіскували церковні будівлі, а християни зазнали більш жорсткого поводження на російських військових блокпостах, кажуть партнери Release International, організації, яка служить переслідуваним християнам по всьому світу.

Згідно з повідомленням, російські війська увірвалися на баптистське богослужіння в окупованому Бердянську на Запоріжжі. Перевіривши всіх присутніх, вони обшукали церкву та опечатали її. Наступного дня вони захопили ще одну баптистську церкву неподалік.

Пізніше того ж місяця, за даними «Форум 18» – норвезької правозахисної організації, що пропагує релігійну свободу – російські війська захопили священника Православної церкви України в окупованому Херсоні.

(В наступній історії імена змінено, щоб захистити осіб)

Перед війною пастор Іван очолював громаду, яка налічувала понад 200 осіб, зростала в місті Харківської області. Він також підтримував процвітаючу мережу з п’яти євангельських церков у цьому районі.

Минулої весни, коли російські військові були готові взяти місто, багато мешканців утекли, у тому числі сім’ї з маленькими дітьми. Залишилося лише кілька людей похилого віку. Залишився і пастор Іван із дружиною Вікторією. Вони відчули покликання від Бога служити людям похилого віку та вразливим людям у окупованому місті. Тож вони зробили все можливе, щоб забезпечити тих, хто залишився, їжею, молитвою та розрадою з Біблії.

Але російські війська прийшли до пастора Івана додому, щоб заарештувати його. Вони кинули його до в’язниці і катували, звинувативши в тому, що він американський шпигун. Вони підозрюють, що євангельські пастори є агентами Заходу. Терплячи побої, пастор Іван намагався говорити з ними про Бога. І коли він потрапив у крихітну камеру з вісьмома іншими в’язнями, то молився за них. Через два дні російські солдати знову допитували його і били так сильно, що він думав, що помре.

«Після того другого допиту я думав, що помираю. Інші в’язні намагалися мені допомогти і кликали на допомогу. Росіяни відправили мене до лікарні, я вважаю, що це була Божа благодать і втручання. Я вірю, що Бог врятував мені життя через українських лікарів, які мені допомогли».

Через два тижні пастора Івана відпустили додому, де він повільно одужував. І, коли росіяни посилили свою хватку, пастор Іван і Вікторія виїхали до Польщі. Як тільки їхнє місто звільнили українські війська, вони повернулися.

 

Партнери місії Release International надають душпастирську та медичну допомогу в Харківській області. Генеральний директор Release International Пол Робінсон каже: «Пастор Іван знову очолює громаду з понад 300 осіб, багато з яких є новачками в церкві. Бог використовує його та інших, подібних до нього, щоб ділитися Євангелієм та допомагати людям практичними способами у звільнених районах східної України».

Release International виступила зі закликом допомогти християнам в Україні та в усьому світі, які терплять утиски за свою віру.

Release International працює приблизно в 30 країнах через партнерів, щоб молитовно, пастирсько та практично підтримувати родини християнських мучеників. Організація підтримує в’язнів віри та їхні родини, християн, які терплять гноблення та насильство, і тих, хто змушений тікати.

Нагадаємо, за час повномасштабного вторгнення жертвами російських окупантів стають священнослужителі різних конфесій. Серед них не лише військові капелани, а й парафіяльні священники, яких неодноразово затримують і навіть катують. Зокрема, у листопаді стало відомо, що незаконна «адміністрація» на тимчасово окупованих територіях заарештувала двох ієромонахів Згромадження Найсвятішого Ізбавителя, що звершували служіння в м. Бердянську. Один із них – ієромонах Іван (Левицький) ЗНІ, колишній настоятель храму святого Йосафата та монастиря святого Альфонса Згромадження Найсвятішого Ізбавителя у Львові.