Синод про молодь. Євангелізувати цифрову мережу, роблячи її людянішою
  • Чтв, 18/10/2018 - 12:54

Під час 14-го загального зібрання Отці Синоду далі обговорювали третю частину Робочого документа, присвячену темі прийняття рішень

Церква повинна супроводити молодь й у цифровій мережі: і хоч у ній не бракує аспектів, що заслуговують на критику, вона не є загрозою, але – новим шляхом євангелізації, яким слід прямувати вільно, відповідально та розсудливо. Про це, зокрема, йшлося під час 14-го зонального зібрання Синоду Єпископів, що відбулося вранці, 17 жовтня 2018 року.

Бюро з питань євангелізації в мережі

Отці Синоду пропонують створити «Спеціальне бюро з питань душпастирства й місії в цифровому світі», яке б не лише займалося справами євангелізації в мережі, але також інформуванням про ресурси, що поширюють навчання, які не є вірними офіційному вченню Церкви. Заохочується створення ігор, додатків та інших інтерактивних засобів, що допомагатимуть пізнавати Євангеліє та Церкву.

Єпископи висловлюють стурбованість щодо тих юнаків і дівчат, які витрачають надто багато часу за смартфонами чи таблетами, стаючи залежними та прирікаючи себе на самотність у нереальному світі, в якому дружба є віртуальною. Церква прагне сприяти конкретній зустрічі між людьми через паломництва та масштабні події, такі як Всесвітні Дні Молоді.

Формування активних громадян

Чимало часу було присвячено темі формування. Стверджено, що Церква та суспільство потребують сформованих юнаків і дівчат. Розвиток освітніх проектів повинен запобігати тому, щоб етична поблажливість, індивідуалізм та релятивізм ослаблювали ентузіазм молоді. Потрібно виховання до активної громадянської участі та до участі в політиці, пропонуючи соціальне вчення Церкви, поміркований стиль життя, рішуче перемагати корупцію.

Родина – найважливіше виховне середовище

Однак, не існує важливішого виховного середовища від родини, що є тренувальним залом взаємного слухання та діалогу між поколіннями, засвоєння перших правил суспільного співжиття. Слід захищати авторитет батьків, сприяти родинній педагогіці, яка більше покладається на чесноти, ніж на емоції. Сьогодні, як визнає Синод, родині загрожують ідеологічні колонізації, якими обумовлена фінансова допомога. Церква покликана ставати сім’єю для сиріт і для багатьох юнаків і дівчат, що живуть в несприятливих сімейних обставинах.

Молодь шукає чітких відповідей

Учасники дискусії звернули увагу на те, що чимало молоді віддалилося від Церкви через слабку переконаність у вірі. Це означає, що катехизація повинна рахуватися з питаннями про сенс та зі спрагою любові, як з цілями, на які слід дати відповідь. Наголошено, що молодь прагне чітких, недвозначних відповідей, без викривлення Христових слів і без спроб пристосовувати їх до панівних тенденцій. Нагодою для наближення до церковної спільноти часто стає приготування до подружжя.

Синод заохочує до ефективнішого душпастирства покликань, що сприятиме залучуванню молоді до приймання рішень та євангелізації однолітків. Адже дружба є упривілейованим місцем для передавання віри в щоденному житті. Не слід забувати про те, що під час катехизації теорія повинна підтверджуватися послідовним стилем життя: євангелізація, яка не досягає серця, схожа до фарби, яка залишається лише на поверхні.