Сирія та Ірак: Геноцид християн
  • Чтв, 22/10/2015 - 11:41

"Геноцид християн" під такою назвою 19 жовтня в будівлі італійського парламенту проходив симпозіуму, на якому обговорювалося становище християн у Сирії та Іраку.

Було відзначено, що 450 тисяч сирійських християн були змушені переселитися через громадянську війну та діяльність так званої Ісламської Держави. Також з Іраку було вигнано 120 тисяч послідовників Христа з Мосулу та рівнини Ніневії до іракського Курдистану.

У симпозіумі взяли участь католицькі патріархи Близького Сходу, що перебувають у Римі на Синоді єпископів. Глава сирійських католиків Ігнатій Йосиф III Юнан звернув увагу, що найвищу ціну на Близькому Сході платять найслабші, а такими є християни. Якщо ситуація не зміниться, немає надії, що вони зможуть залишитися там.
 
Халдейський патріарх Рафаель Луїс Сако говорить: "Небезпека полягає у тому, що дійде до того, що ці країни Близького Сходу – як Ірак, так і Сирія – будуть спустошені. На цю небезпеку наражаються християни: їх переслідують за визнання віри і вони втікають закордон. Отож  перед обличчям цієї трагедії потрібна гаряча любов: це наша країна, наша земля, наша історія! Чому мене, іракця, переслідують? Я громадянин Іраку, релігія не має до цього ніякого відношення. Тому я сказав, що необхідно  відокремити релігію від держави", – сказав Патріарх Сако.

На зустрічі в італійському парламенті був також мелхітський патріарх Григорій III Лахам. Він нагадав, що в Сирії половина лікарів залишила країну, а понад 140 церков були зруйновані.