Скандал у Венеції: Церкву перетворили на мечеть
  • Втр, 12/05/2015 - 19:22

Своєрідний художній винахід продемонстрували цього року на Венеціанському бієнале ісландці. У рамках свого павільйону вирішили перетворити церкву на мечеть. Так, до листопада Венеція має першу мечеть у церкві Матері Божої Милосердя.

Ця ініціатива була з ентузіазмом прийнята Президентом Ісламської громади цього міста Мохамедом Аміном Аль Ахдадбом. На його думку, цей жест стане поштовхом для більше ста конференцій щодо діалогу між культурами. Цю думку поділяють Ісландський міністр освіти Іллугі Гуннарссон. Перетворення церкви на мечеть, на його думку, має стати стимулом для діалогу і посланням проти ісламофобії.

Проблема у тому, що в цьому випадку Ісландія запропонувала "діалог" у стилі ісламської держави, оскільки мечеть в католицькому храмі зроблено без дозволу, а точніше навіть проти волі Церкви. Ця будівля впродовж 42 років перебуває у приватній власності, але як і раніше залишається церквою і будь-яке використання її для інших, окрім справляння католицького культу, цілей вимагає схвалення церковної влади. Організатори бієнале просили згоди єпархії зробити доступними для потреб мечеті також інші храми, однак не отримали на це дозвіл. З храмом Матері Божої Милосердя вони вчинили, як ісламісти.