Собор Святої Софії знову може стати мечеттю
  • Суб, 13/08/2016 - 11:02

Народ Туреччини поступово стає все більш ісламізованим, і сьогодні є побоювання, що одна з найважливіших будівель християнського світу, Свята Софія, може бути знову перетворена на мечеть.

1 липня, в останню п'ятницю Рамадану, в головному святилищі собору Святої Софії в Стамбулі пролунав мусульманський заклик до молитви. Він став тривожним сигналом для християнського світу, адже такого не відбувалося більше 80-ти років. Велика християнська базиліка, побудована візантійцями у VI столітті, була перетворена на мечеть у XV столітті, після того, як Константинополь був захоплений османською армією на чолі з султаном Мехмедом II.

«До речі, перше, що він зробив після завоювання Константинополя, — увійшов до собору Святої Софії, взяв сокиру і зруйнував християнський вівтар, щоб довести, що тепер головуватиме інша віра», — розповідає про давні події Пол Л. Майєр, доктор філософії, автор книги «Кодекс Костянтина».

Собор залишався мечеттю понад 450 років. Але на початку ХХ століття Османська імперія припинила своє існувануня, а в 1935 році світський лідер Туреччини Мустафа Кемаль Ататюрк перетворив Собор Святої Софії з мечеті в музей.

«Він хотів втягнути Туреччину, яка чинила опір, до ХХ-го століття і для цього прагнув секуляризувати державу», — продовжує Пол Майер.

Однак тепер Туреччина рухається у протилежному напрямку. Партія президента Реджепа Тайіпа Ердогана закликала прийняти нову ісламську конституцію, а в травні деякі з його послідовників зажадали, щоб Свята Софія знову стала мечеттю. Спроба липневого державного перевороту проти Ердогана не тільки дозволила йому зміцнити свою владу, вона підживлює його мусульманську базу.

«Цей переворот зміцнив президента Ердогана більше, ніж коли-небудь. Він і раніше вважався самим сильним політичним лідером Туреччини часів Ататюрка. Ердоган може легко використовувати цю ситуацію для встановлення ще більшого контролю над турецьким суспільством, щоб прогнути провінційну систему під себе з мінімальним контролем і опором. Так що це буде наступною проблемою», — розповідає політолог і письменник Мустафа Акйол.

Ердогана вже давно звинувачують у спробі відродити Османську імперію, і це означає, що цей великий собор одного разу може знову стати мечеттю.