Співпраця віруючих у піклуванні про дар Творця
  • Птн, 01/09/2023 - 17:46

З нагоди Всесвітнього дня молитви в намірі піклування про створіння православний Халкедонський митрополит Еммануїл, Константинопольської Православної Церквами, поділився в інтерв’ю думками про міжрелігійну співпрацю задля збереження спільного дому.

«Єднаймося з нашими братами і сестрами християнами в зусиллях дбання про створіння, священний дар Творця», – сказав Папа Франциск наприкінці загальної аудієнції в середу, 30 серпня 2023 р., закликавши вірних трудитися в екуменічному дусі як брати і сестри в справі захисту довкілля. Заклик був приурочений до Всесвітнього дня молитви в намірі піклування про створіння, який Католицька Церква відзначає від 2015 року, але ініціатива належить Константинопольській Православній Церкві. У 1989 році Константинопольський Патріарх Димитрій, публікуючи своєї першу енцикліку про довкілля, оголосив перший день літургійного року у візантійській традиції – 1 вересня – днем молитви за збереження створіння.

Папа Франциск впровадив це відзначення в Католицькій Церкві у 2015 році, в рік публікації енцикліки «Laudato si’». У листі від 6 серпня 2015 р. на ім’я кардиналів Курта Коха та Пітера Тарксона, очільників тодішніх Папських Рад сприяння єдності між християнами та «Справедливість і мир», яким проголошено день молитви, він писав: «Поділяючи з моїм возлюбленим братом Вселенським Патріархом Вартоломеєм ту саму стурбованість майбутнім створіння і приймаючи пропозицію його представника, митрополита Пергамського Іоанна, який виступив на презентації енцикліки "Laudato si’" про збереження нашого спільного дому, хочу повідомити вам про своє рішення встановити в Католицькій Церкві “Всесвітній день молитви за збереження створіння”. Починаючи з цього року, цей день буде відзначатися 1 вересня, як це вже відбувається у Православній Церкві».

Співпраця між віруючими різних конфесій

«Ми згодні з Католицькою Церквою, і Папа Франциск, і Патріарх Вартоломей наголошували на необхідності працювати разом, – зазначив у розмові з Vatican News Преосвященний Еммануїл, митрополит Халкедонський Вселенського Патріархату. – Якщо ми всі зробимо свій внесок, ми зможемо змінити світ», – додає він, висловлюючи жаль з приводу того, що за політичними рішеннями, оголошеними на різних кліматичних конференціях, не слідують достатні конкретні дії, які є вкрай необхідними.

Як підкреслює ієрарх, кліматичні зміни торкаються всіх, «від півночі до півдня, від заходу до сходу, і не роблять різниці між бідними й багатими», хоча, найбільше страждають найуразливіші. Церкви, за його словами, спроможні посилювати суспільну чутливість, а тому кожен на своєму рівні повинен почуватися відповідальним. Зокрема, дбати про те, щоб наша релігійна діяльність відбувалася з якнайменшою шкодою для довкілля, в чому релігійні лідери мають обов’язок давати приклад пошани до планети, «яку ми повинні передати наступним поколінням». Митрополит Еммануїл вважає, що для змін потрібні малі щоденні приклади. «Ми не можемо уявляти собі, що речі зміняться з дня на день», – сказав він, вказуючи на потребу «внутрішньої революції», яка поступово змінює спосіб думання, й Церкви можуть зробити важливий внесок.

«Ми можемо діяти як християни, але ми бачимо, що це проблема не тільки християнського світу», – сказав далі митрополит Еммануїл, підкресливши, що «всі релігії перебувають на тій самій хвилі, коли йдеться про захист природи», бо «всі ми є відповідальними». Є такі питання, щодо яких не всі релігії можуть дійти згоди, але «захист довкілля не є богословським питанням, і ним переймаються всі: християни, буддисти, мусульмани, іудеї, синтоїсти і навіть невіруючі, чутливі до необхідності захисту планети», – додає ієрарх, стверджуючи, що «поєднання екологічної та соціальної діяльності дає надію на майбутнє».

Наслідки війни для довкілля

Варто зауважити, що у своєму посланні на День молитви за створіння 2023 Патріарх Вартоломей також рішуче засудив війну, яка серед іншого має також руйнівні наслідки для довкілля, закликавши якнайшвидше зупинити війну в Україні. «Кожен акт війни – це також війна проти створіння, оскільки він становить серйозну загрозу для природного довкілля. Забруднення атмосфери, води і землі внаслідок бомбардувань, ризик ядерного голокосту, викиди небезпечної радіації від атомних електростанцій, що виробляють електроенергію, канцерогенний пил, що утворюється при вибухах будівель, знищення лісів і виснаження орних земель – все це свідчить про те, що народ і екосистема України зазнали і продовжують зазнавати незліченних втрат», – читаємо в посланні.