Свята Меса у Львівській катедрі у 75-ту річницю розстрілу львівських професорів
  • Пон, 04/07/2016 - 16:41

1 липня 2016 року у Львівському кафедральному соборі Успіння Пресвятої Діви Марії молились за 43 професорів (переважно польського етнічного походження) із львівських вузів, яких розстріляли німецькі окупанти у ніч з 3 на 4 липня 1941 року. Вночі їх арештували, а під ранок розстріляли на Вулецьких пагорбах у Львові (нині - парк `Студентів`).

В урочистості взяли участь представники вищих учбових закладів Вроцлава і Ополя із Польщі, а також Львова. Присутні були також Генеральний консул РП у Львові Едвард Мазур та представники польських культурних товариств у Львові.

Святу Месу очолив єпископ Мар`ян Бучек, котрий у проповіді, зокрема, говорив про виховання людської совісті згідно з Євангелієм, бо інакше будуть нові жертви масових вбивств невинних людей. Після Служби Божої її учасники поклали квіти в соборі до меморіальної дошки, створеної на згадку про цю сумну подію.

Нагадаємо, що 3 липня 2011 року у парку `Студентів` архієпископ Мечислав Мокшицький за участю єпарха Вроцлавсько-Ґданськоого УГКЦ владики Володимира Ющака відкрив та освятив новоспоруджений пам’ятник розстріляним львівським ученим та викладачам.