Святкування 25-ліття відновлення структур РКЦ в Україні
  • Суб, 10/09/2016 - 22:00

10 вересня Кардинал Тарчізіо Бертоне, колишній Державний Секретар Ватикану очолив у Львові святкування 25-ліття відновлення структур РКЦ в Україні.

Вранці від Санктуарію св. Антонія, де відбулися триденні чування біля мощей бл. Якова Стрепи, процесія на чолі з єпископом одесько-сімферопольским Броніславом Бернацьким пройшла вулицями міста до митрополичої базиліки. В процесії взяли участь єпископи, священики, монахи і монахині та миряни.

Урочисту Святу Месу очолив Кардинал Тарчізіо Бертоне, котрий так розпочав свою гомілію: «З великою радістю вдруге прибуваю до Львівської Архієдієцезії; у це прекрасне місто, про яке від віків говориться: “Leopolis semper fidelis” (Львів завжди вірний).

Це гасло змусило мене замислитися, і я задався питанням, звідки взялося це окреслення “Leopolis semper fidelis”. У пошуку відповіді я звернувся до євангельської Мудрості, тому що я переконаний — лише там можна знайти відповідь. Дійсно, історія цього міста — це історія воістину мудрих особистостей, котрі від багатьох століть обрали шлях, вказаний Ісусом Христом. Ця приналежність засвідчується, наприклад, численними храмами, що прикрашають ваше прекрасне місто. Вони були зведені не лише для того, щоб захоплюватися ними як свідками історії чи культури, але передусім для того, щоб в них міг знайти помешкання наш Спаситель, Ісус Христос, присутній у Пресвятому Таїнстві».

Далі Його Еміненція зазначив: «Сьогодні я перебуваю між вами, щоб скласти подяку Найвищому Богу за витривалість Львівської Церкви в дуже важкий період її історії: сумні роки під час війни та після війни. Незважаючи на таку велику наругу та знищення цієї землі, християни вистояли, витримали. Схиляюся з великою шанобою перед тими священиками, котрі в той час працювали в небагатьох відкритих храмах, віддаю данину таємному життю богопосвячених осіб та відвазі, проявленій сотнями простих мирян, котрі дійсно були воїнами Божими, не ставлячи нічого вище за любов і служіння Богу.

З пошаною звертаю погляд на кожну родину, в котрій зберігалася католицька тотожність через школу молитви, відмовляння Розарію, читання катехизму та Святого Письма. Схиляюся з пошаною перед бабусями, дідусями та батьками, які не боялися і посвятилися релігійному вихованню своїх синів та онуків.

В такому жесті вдячності зміцнює святий Йоан Павло ІІ, котрий тут, у Львові, п`ятнадцять років тому сказав: «Хочу віддати шану всім вам, дорогі священики, монахи й монахині, що залишилися вірними цьому Божому народові. І також вам, що тепер поруч із цими благородними робітниками Євангелія стараєтеся продовжувати їхню місію, кажу: Не бійтеся! Христос не обіцяє легкого життя, але Він завжди запевняє свою допомогу».

Після п’ятнадцяти років повторюю ці слова в урочистий день подяки, пригадуючи ще один важливий заклик святого Папи:Duc in altum! Виплинь на глибінь, львівська латинська Церкво! Господь з Тобою! Не лякайся труднощів, які також і сьогодні є на твоєму шляху. З Христом здобудеш перемогу».

Після Євхаристійної Літургії Митрополит Мокшицький віддав під опіку блаженного Якова Стрепи Львівську Архідієцезію.

Архієпископ Мечислав Мокшицький подякував за спільну молитву присутнім зокрема представникам дипломатичного корпусу, делегаціям благодійних організацій «Renovabis» та «Kirche in Not», представникам обласної і міської влади. Львівський Митрополит подякував за присутність духовенству УГКЦ, Православних Церков і Вірменської Апостольської Церкви.

В урочистостях також взяв участь Секретар Апостольської Нунціатури в Україні монсиньйор Пйотр Тарнавскі

Архієпископ Мечислав Мокшицький вручив Кардиналу Тарчізіо Бертоне пам’ятну медаль з нагоди 25-літття відновлення церковних структур.

Традиційно Архієпископ Мокшицький вручив меделі бл. Якова Стрепи групі духовенства та мирян.