Тисячі алжирців таємно приймають християнство
  • Суб, 09/05/2015 - 20:53

Тисячі алжирських мусульман, розчаровані плодами «Арабської весни» і зростанням радикального ісламу, таємно приймають християнство. Про це, з посиланням на голову Алжирського біблійного товариства (АБТ) Алі Хідрі, пише британська «The Tablet».

За словами генсека АБТ, кожен місяць в офіс цієї організації приходять сотні людей, які бажають отримати екземпляр Біблії. Тисячі мусульман приходять в церкви, щоб більше дізнатися про християнську віру, свідчить Алі Хідрі.

За словами Хідрі, сьогодні мусульмани починають задаватися питаннями про свою релігію під впливом актів насильства, що здійснюються в ім'я ісламу. Деякі новонавернені алжирці прагнуть передати свою віру землякам, використовуючи свої знання  Корану.

За відомостями Біблійного товариства, в Алжирі зараз налічується від 100 до 200 тисяч християн, тоді як 30 років тому їх було всього 2 тисячі. Точні цифри назвати неможливо, тому що навернуті з ісламу в християнство змушені приховувати свою віру. За словами Хідрі, урядові джерела говорили про 600 тисяч християн, однак ця цифра явно завищена з метою викликати у мусульман страх перед прозелітизмом. У той же час є і статистичні дані: у 2013 році було офіційно зареєстровано 2000 хрещень.

Глава АБТ також розповів, що алжирський уряд терпимо ставиться до навернення берберів, оскільки до арабського нашестя в VII столітті вони були християнами. Алі Хідрі також повідав, що алжирок християнська релігія привертає тією повагою, яку виявляв Ісус Христос до жінок.

Згідно з президентським указом від 2006 року прозелітизм в Алжирі заборонений, а діяльність усіх немусульманських культів сильно обмежена, нагадує «The Tablet». Якщо людина вийде на вулицю, виставляючи напоказ Біблію, це може коштувати їй п'яти років в'язниці або висилки з країни, якщо мова йде про іноземця.

За відомостями французької дослідниці Карім Діреш, більшість алжирців, які приймають християнство, стають членами новоєвангельських громад, причому основна частина новонавернених - представники берберського народу кабілів.

Головною причиною розчарування частини кабілів в ісламі, вважає Каріма Діреш, стали 1900-і роки, «чорне десятиліття» в історії Алжиру. За цей період в ході зіткнень між урядовими силами та ісламістами, а також під час терористичних акцій, скоєних останніми, загинуло більше 200 000 чоловік. При цьому багато кабілів стали ідеалізувати минуле, пов'язане з їх християнською історією: бербери пишаються, що представником їхнього народу був такий великий діяч Церкви, як блаженний Августин (354-430).

Каріма Дареш підтверджує, що випадки навернення в християнство серед кабілів дуже поширені. З точки зору соціології та політології, говорить дослідниця, причиною цього є прагнення протиставити себе владі та убезпечитися від алжирського націоналізму, що має яскраво виражений ісламо-арабський характер.