Тижневий огляд: Папа і Апостольський престіл (08.06 - 14.06.15)
  • Втр, 16/06/2015 - 21:51

Оберігати християнську ідентичність, дозволивши Святому Духові провадити нас у житті, заохотив вірних Папа Франциск у своїй ранковій проповіді, виголошеній у вівторок, 9 червня 2015 р., перестерігаючи перед спокусами. Як зауважив Папа, ця ідентичність «виявляється у свідченні». І в цьому контексті існують певні загрози,  спокуси як то  перехід від свідчення до ідей, постійне шукання якоїсь новизни в християнській ідентичності, забуваючи про те, «що були обрані Богом і помазані Святим Духом» та  зісвітчення, яке полягає у тому, «щоб настільки розширити сумління, що туди входить що завгодно»

Сім’я і хворі – це тема, якій присвятив увагу Папа Франциск, промовляючи до прочан, які у середу, 10 червня  2015 р., зібрались на площі Святого Петра у Ватикані. Ця серія повчань Святішого Отця про сім’ю, присвячена різним випробуванням, яких вона зазнає. Його Святість наголосив, що Ісус послав Своїх апостолів чинити Його діла і дав їм владу оздоровляти хворих, щоб виявились діла Божі. В цьому полягає завдання Церкви – завжди допомагати, утішати, підтримувати, бути поруч із недужими.  Недуга і страждання наших найближчих може стати школою життя. Потрібно виховувати дітей та внуків в дусі зрозуміння хвороби в сім’ї, щоб супроводжувати хворобу молитвою і люблячою близькістю родини. Численні українці, які зібрались на площі Святого Петра, просили Святішого Отця про молитву в наміренні України.

У середу, 10 червня 2015 р., ввечері, Папа Франциск прийняв Президента Російської Федерації В. Путіна. Як повідомляє Речник Апостольської Столиці, приватна розмова відбувалася в бібліотеці Апостольського палацу і тривала 50 хвилин, після чого відбулося представлення делегацій та обмін подарунками. Темою розмови в основному була ситуація в Україні та на Близькому Сході.

Шлях, служіння, безкорисливість – навколо цих трьох слів Папа Франциск побудував свою проповідь, яку він виголосив під час ранкової Святої Меси у Ватикані 11 червня 2015 року. Проповідник зазначив, що вийти на шлях служіння і звіщення Євангелії – це завдання, яке Христос дає Своїм апостолам та іншим учням. Папа  наголосив також на аспекті служіння, вказуючи на те, що коли учень Ісуса не служить ближнім, то він не є християнином, бо справжній учень повинен робити те, чого навчає Учитель. Далі Вселенський Архиєрей вказав на слово «безкорисливість», процитувавши перед тим євангельське напоумлення: «Даром ви прийняли, даром і давайте». 

У четвер 11 червня, у Будинку Святої Марти, Папа Франциск прийняв групу молодих французів: двох студентів середньої школи і членів двох католицьких рок-груп: Глоріус і Хопен. У розмові Папа  зі смутком назвав Францію першою донькою Церкви, яка, однак, є невірною. Франциск закликав своїх юних гостей ділитися  «радістю Євангелія». – Є живі люди, які, як мертві, треба збудити їх, закликав Папа.

У четвер, 11 червня, в рамках Дня Святого Престолу на ЕКСПО-2015, відбулася чергова зустріч в рамках ініціативи «Притвор язичників» на тему «Обличчя землі». У дебатах взяли участь кардинал Джанфранко Равазі, Президент Папської Ради в справах культури, італійський політик Джуліано Амато та французький еколог Ніколя Юло, Спеціальний посланець Президента Франції з питань захисту планети на ХХІ Кліматичну конференцію ООН. Дискусія стосувалася контрастів між плідним і позитивним обличчям матері-землі та одним із найгірших «стихійних лих», яким названо нестачу поживи та води для всіх мешканців планети.

Цього ж дея Папа Франциск прийняв,. прем’єр-міністра Канади Стівена Гарпера, який повертався із саміту «Великої сімки» (G7) у Баварії. Під час зустрічі підкреслено добрі стосунки між Святою Столицею й Канадою, позитивний дух співпраці та діалогу між федеральним урядом країни та Церквою, заанґажування Канади в справі захисту та сприяння релігійній свободі в контексті основних прав людини» а також було заторкнуто деякі питання міжнародної політики, пов’язані з Європою та Близьким Сходом, перспективи миру в цьому регіоні та боротьбу з тероризмом і питання, пов’язані із захистом довколишнього середовища.

У п’ятницю, 12 червня, коли за новим стилем припадало свято Пресвятого Ісусового Серця, що є також днем молитви за освячення священиків, Папа Франциск виголосив духовну науку для учасників реколекцій Всесвітньої віднови духа для священиків, організованої Міжнародною Спільнотою Католицької Харизматичної Віднови. Папа також поспілкувався з ними, відповівши на деякі запитання, та очолив Святу Месу. У проповіді Папа коментував біблійний уривок із 11 розділу старозавітної книги пророка Осії, де розповідалось про ніжність Господа Бога, про те, як сам Бог розповідає вибраному народові про Свою любов до нього та про турботу. Бог є дуже ніжним, але часто людина боїться Його ніжності і не хоче її зазнати. «З цієї причини ми часто є твердими, суворими та моралістами… пастирями без ніжності», – звернувся Папа Франциск до священиків, пригадуючи, що Христос в Євангелії від Луки навчає нас, що коли загубиться одна вівця із нашої отари, то слід залишити 99 і піти шукати ту одну. А коли її віднайдемо, то не згадувати їй про помилки, але взяти на руки, обійняти і вилікувати її рани. Так повинен поводитись кожен священик із своїми братами та сестрами, із своїми вірними.

У п’ятницю, 12 червня 2015 р Папа Франциск зустрівся з учасниками Міжнародного семінару католицьких капеланів цивільної авіації та капеланів, які здійснюють своє служіння в аеропортах, що від 10 до 13 червня 2015 року, за сприянням Папської Ради у справах Мігрантів та Подорожуючих, проходив у Римі. «В окремий спосіб ви роздумували над тим, як прийняти напрямні Апостольського напоумлення в аеропортовому апостоляті, завжди розпочинаючи від свідчення, щоб допомогти людям відкрити своє серце і життя на Христа, – підсумував робочі зустрічі учасників семінару Вселенський Архиєрей, додавши, що – «аеропорт – це місце зустрічі багатьох осіб, які подорожують з причини праці, в туристичних цілях чи з інших причин». «Капеланство в аеропортах покликане бути місцем єдності в різноманітності для усіх категорій людей», – наголосив Папа Франциск, вказуючи також на те, що аеропорт – це, немов, окреме місто у місті, де перетинаються різні реальності, що робить їх багатокультурними, космополітичними, міжетичними та багаторелігійними середовищами. Особливість таких середовищ, на думку Вселенського Архиєрея, вимагає від капеланів особливої слухняності Святому Духові, Який творить єдність у різноманітності.

У п’ятницю, 12 червня 2015 р., Папа Франциск прийняв у Ватикані Прем’єр-міністра Польщі Еву Копач. Головною темою розмови було приготування до візиту Святішого Отця до Польщі в 2016 році з нагоди Всесвітнього Дня Молоді у Кракові. під час обміну думками щодо міжнародної ситуації, особливу було увагу присвячено подіям в Україні. Після зустрічі з Папою, Ева Копач також зустрілася з архиєпископом Полем Р. Ґаллагером, Секретарем у справах стосунків Апостольської Столиці з іншими державами.

 

У суботу 13 червня 2015 р., Папа Франциск зустрівся на аудієнції зі скаутами Італії. Представники різних груп скаутів вручили Святішому Отцеві символічні дарунки: хліб, як символ радості ділитись щоденним хлібом з близькими і з далекими; землю, як символ спільного добра і світу, на якому будувати краще майбутнє; бинти, як символ безкорисливого дару, посилаючись на постать милосердного самарянина, який обв’язав рани пораненого, щоб також дбати про фізичні і душевні рани ближніх. Папа Франциск назвав скаутів дорогоцінною частиною католицької Церкви в Італії, вказуючи, що італійська Асоціація католицьких скаутів належить до тих, які докладають найбільше уваги для духовності та виховання у вірі. Він закликав скаутів бути мостами у суспільстві, яке звикло замикатись у мурах, вносити новий євангелізаційний запал та здатність до всебічного діалогу.

У неділю, 14 червня 2015 р., після проказування Богородичної молитви «Ангел Господній», промовляючи до паломників, які зібралися на площі Святого Петра, Папа Франциск закликав всіх до оновлення уважності до ситуацій нищення довкілля та його відновлення на своїх територіях. Крім того, з нагоди Всесвітнього Дня донорів крові, «мільйонів людей, які в тихий спосіб роблять свій вклад у те, щоб допомагати ближнім в потребі», Святіший Отець сказав: «Всім донорам висловлюю свою похвалу та заохочую, особливо молодь, наслідувати їхній приклад». Своє повчання, виголошене опівдні, перед проказуванням молитви, Папа присвятив темі Божого Царства у світлі двох коротеньких євангельських притч: про зерно, яке саме проростає, і про гірчичне зернятко, яке є найменшим, але виростає більшим понад всю городину. «З цих двох притч, – сказав Святіший Отець, випливає важливе повчання: Боже Царство вимагає нашої співпраці, але є, насамперед, ініціативою і даром Господа Бога». У цьому контексті Єпископ Риму звернув увагу на те, що наші дії, які можуть виглядати дуже незначними перед обличчям складності проблем світу, «якщо включені у Божі дії», не бояться труднощів. «Божа перемога є безсумнівною:

Радимо також прочитати:

Папа Франциск застерігає перед небезпекою гендерної ідеології

Патріарх Української Греко-Католицької Церкви Святослав (Шевчук) написав листа Папі Франциску напередодні його зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним.

Владика Богдан (Дзюрах) про очікування УГКЦ від зустрічі Папи Франциска з Володимиром Путіним

Єпископ Харківський і Запорізький РКЦ Станіслав Широкорадюк не поділяє оптимізму щодо зустрічі Папи Франциска з президентом Росії Володимиром Путіним.

Наш Папа Кремлю не подарунок

Чи справді  Папа нагородив Путіна?

Архиєпископ Мокшицький про зустріч Папи з Путіним

У листопаді Папа Франциск відвідає Центральноафриканську Республіку

Історичний курйоз: Папа – король Боснії.

Кардинал Герхард  Людвіг Мюллер висловився проти адаптації вчення Церкви до поширених сьогодні "язичницьких" стилів життя. 

 Підсумки Х зустрічі Ради Кардиналів