Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (29.06 – 05.07)
  • Втр, 07/07/2015 - 00:00

Понеділок. 29 червня, на празник святих Петра і Павла, Святіший Отець Франциск відправив урочисту Літургію, під час якої представив нових архиєпископів-митрополитів, що походять з різних країн світу, які склали присягу вірності і послуху Церкві та Вселенському Архиєреєві. У проповіді Понтифікь зазначив, що молитва Церкви підтримувала святих апостолів і Божий люд серед найважчих переслідувань. «Жодна християнська громада не зможе прямувати вперед без постійної молитви! – наголосив Папа. – Молитва – це зустріч з Богом, Який ніколи не розчаровує. З Богом, Який вірний Своєму слову; з Богом, Який не покидає Своїх дітей». Як і щороку, на празник святих Петра і Павла до Риму прибула делегація Константинопольського патріярхату. Цього року її очолював митрополит Пергамський Йоанніс Зізіулас. Після відправи Папа Франциск проказав Богородичну молитву «Ангел Господній». «Марія, Петро і Павло є нашими провідниками на шляху віри і святості», – сказав Папа. 

Вівторок. Вранці 30 червня Святіший Отець Франциск відвідав  ватиканську резиденцію Папи емерита  Бенедикта XVI. Зустріч тривала близько півгодини, про що повідомив глава Ватиканської прес-служби  о. Федеріко Ломбарді. Того ж ранку Бенедикт XVI переїхав в літню Папську резиденцію, де пробуде до 14 липня включно.

Середа. У зв’язку з кризою в Греції, яка викликає занепокоєння економічною та суспільною ситуацією в країні, директор Прес-центру Ватикану о. Федеріко Ломбарді, ТІ, повідомив, що Папа Францик висловлює свою близькість до всього грецького народу, особливо до багатьох сімей, які постраждали внаслідок гуманітарної і суспільної, такої складної та болючої кризи.

П’ятниця. Зустріччю з Папою Франциском на площі святого Петра у Ватикані, яка відбулась пополудні 3 липня і пройшла під гаслом «Шляхи єдності й миру. Голоси в молитві за сучасних мучеників і духовний екуменізм», розпочався 38-ий італійський Конгрес Руху Віднови у Святому Дусі. На нього з’їхалось понад 30 тисяч членів цього Руху з усієї Італії, були присутні численні кардинали та єпископи Римської Курії. «Нехай Святий Дух веде нас до єдності христян», – закликав Святіший Отець, підкреслюючи значення єдності для давання свідчення християнського життя в сучасному світі. Він наголосив, що екуменізм не є справою одиниць, а потребує спільного заанґажування, не оглядаючись на інших. Він згадав екуменізм праці, молитви, милосердя, а особливо крові, яку проливають сучасні мученики за віру.

Субота. Папа-емерит Бенедикт ХVІ перебуває в позаміській папській резиденції в Кастель Ґандольфо. Вперше після свого зречення з престолу Святого Петра, прийнявши запрошення Папи Франциска, він від’їхав на двотижневий літній відпочинок. Саме в Кастель Ґандольфо 4 липня Папа Бенедикт ХVІ отримав почесний докторат «Honoris Causa» від двох краківських вищих навчальних закладів – Папського університету Івана Павла ІІ, який він заснував 2009 року, та Музичної Академії за «вшанування найкращих музичних традицій, особливий внесок у розвиток сакральної музики та турботу про належне їй місце у Літургії».

Неділя. У неділю розпочалась 9-та Апостольська подорож Папи Франциска та другі відвідини його рідного континенту. Метою цієї Апостольської подорожі є «три країни-сестри», названі так Папою у відеопосланні, оприлюдненому напередодні подорожі. «Хочу бути свідком радості Євангелія» в цих країнах, – наголосив Папа, – несучи «Божу лагідність і ніжність, особливо, найбільше потребуючим їхнім синам і донькам, похилим віком, хворим, ув’язненим, бідним, всім тим, хто став жертвою культури відкинення».

Першою країною, яку відвідав Святіший Отець в рамках свого візиту став Еквадор. «Ласкаво просимо до Америки, Вашої Америки!», – розпочав своє слово Глава держави Рафаель Корреа. У відповідь Папа Франциск побажав, щоб протягом цих днів його візиту для всіх стала очевиднішою близькість Христа, «того Сонця, яке сходить з висоти». Папа закликав еквадорців ніколи не втрачати здатності дякувати Богові за все, що Він дає, не втратити здатності захищати найменших і найслабших. «Нехай же Пресвяте Ісусове Серце і Непорочне Серце Марії, яким посвячений Еквадор, виливають на всіх вас щедрі благодаті і благословення», – побажав Святіший Отець. Після церемонії привітання Папа Франциск та Президент Корреа провели коротку бесіду в павільйоні урочистих подій аеропорту, після чого Глава Католицької Церкви вирушив до Апостольської Нунціатури в Кіто, що стала його резиденцію під час перебування в Еквадорі.

«Першим чудом» Папи Франциска стало поновлення діалогу між державою і Церквою в Еквадорі. Таку думку висловив посол цієї країни при Апостольському Престолі Луїс Латорре Тапіа. Він сказав, що то саме Папі Франциску вдалося донести як до президента Рафаеля Корреа, так і до еквадорських єпископів потребу стати вище за непорозуміння в минулому.

Радимо ознайомитись:

Папські молитовні намірення на липень

Що насправді думає Папа про масонів, антиклерикалів і сатаністів

Отець Федеріко Ломбарді про перші години перебування Папи в Еквадорі