Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престол (24 – 30 листопада 2014р.)
  • Втр, 02/12/2014 - 22:03

Під час ранкової Святої Меси в каплиці ватиканської резиденції «Дім святої Марти» у понеділок, 24 листопада 2014 р., Папа Франциск зауважив, що Церква повинна хвалитися Богом, а не собою. За словами Папи, всі служіння у Церкві призначені для того, щоб отримувати світло, що походить від Христа, та просвічувати ним людство.

«Християни, особливо ми, католики, повинні бути переконані, що європейська інтеграція є чимось хорошим і досі важливим», – наголосив кардинал П'єтро Паролін за три дні до візиту Папи до Європарламенту в Страсбурзі. Держсекретар Ватикану розуміє кризу європейської ідеї. Однак вважає, що християни повинні її відновити, даючи її серце, згідно з наміром засновників європейської спільноти.

На міжрелігійному колоквіуму про комплементарність жінки і чоловіка у подружжі, що відбувся на початку минулого тижня у Ватикані, кардинал Герхард Мюллер описав ситуацію подружжя і сімʼї в західному секуляризованому світі. Подружжя, як комплементарний звʼязок жінки і чоловіка, є під загрозою і знецінюється. «Ми стаємо свідками свого роду самогубства людства» – зазначив префект Конгрегації науки віри. Вся увага ЗМІ щодо сімʼї стосується маргінальних, проблематичних чи навіть ворожих до сімʼї справ, як наприклад прагнення дати інше визначення подружжю. І мало хто говорить про те, наскільки чоловік і жінка потребують і доповнюють один одного.

У вівторок, 25 листопада, Святіший Отець прибув до Страсбурга.  Після короткої розмови з представником французького уряду Папа від’їхав до осідку Європейського Парламенту. Ці відвідини передбачали шість заходів: офіційну зустріч, представлення делегацій, розмову з Головою Парламенту, участь в урочистому засіданні та розмову з Головами Європейської Ради, Ради Європейського Союзу та Європейської Комісії.

25 листопада в Базиліці Св. Ап. Петра на престолі св. Василія Великого було відслужено урочисту Божественну Літургію з нагоди торжественного свята свщмч.  Йосафата, нетлінні мощі якого спочивають в Базиліці. Богослужіння очолив папський канонік базиліки Santa Maria Maggiore в Римі преосвященний владика Іриней Білик.

В середу, 26 листопада 2014 р., на площі Святого Петра у Ватикані, Святіший Отець навчав про небо, як остаточну мету паломництва Церкви. «Нове небо» означає, «що ввесь всесвіт буде оновлений та раз і назавжди звільнений від будь-якого сліду зла та смерті». А ця переміна вже здійснюється, починаючи від Христових смерті та воскресіння. Отож, мова йде «не про зникнення всесвіту та всього того, що нас оточує, а про приведення кожної речі до повноти буття, істини й краси».

В четвер, 27 листопада 2014 року,  у проповіді під час ранкової Служби Божої у каплиці ватиканської резиденції «Дім Святої Марти», Папа Франциск закликав християн не піддаватись пригніченню, але жити надією. Літургічні читання цього дня взяті із новозавітньої книги Одкровення та Євангелії від святого Луки, у яких розповідається про занепад міста Вавилону та пророцтво падіння Єрусалиму. Це спонукує кожного із нас призадуматись над власним життям. Може і ми схожі на потопаючий у зіпсованості Вавилон або на байдужий Єрусалим?!  У тих двох текстах звучить також обіцянка надії: Ісус закликає нас підняти голову і не знеохочуватись. 

У п’ятницю, 28 листопада 2014 року вранці розпочалась 6-та Апостольська подорож Папи Франциска – Апостольський візит до Туреччини.  В аеропорту Анкари його вітали Апостольський Нунцій в Туреччині архиєпископ Антоніо Лучібелло, представники уряду та місцевої влади.

Під час відвідин Департаменту в справах релігій в Туреччині, Святіший Отець зустрівся з Головою цього відділу, професором Мехметом Ґормесом.  «Як глави релігій, – наголосив Папа, – ми маємо обов’язок викривати усі порушення гідності і прав людини. Людське життя, дар Бога-Творця, має священний характер. Тому, насильство, яке шукає релігійного виправдання, заслуговує якнасильнішого засуду, тому що Всемогутній є Богом життя і миру.

Також Папа Франциск, промовляючи до представників турецької влади і дипломатичного корпусу під час церемонії привітання в президентському палаці в м. Анкарі, закликав до міжрелігійного діалогу як шляху до миру. Святіший Отець нагадав, що  Туреччина, великодушно приймає велику кількість біженців. «Нехай же Всевишній благословить і захистить Туреччину й допомагає їй бути дійсним та переконаним будівничим миру!», – побажав Папа.

Вранці, 29 листопада, в суботу, Святіший Отець відлетів до Стамбула, де відвідав музей Собору Святої Софії та мечеть Султана Ахмета. Пополудні в католицькому катедральному соборі Святого Духа Папа очолив Святу Месу, після чого взяв участь в екуменічній молитві в патріаршому храмі святого Юрія та мав приватну зустріч з Патріархом Вартоломеєм І у його резиденції. Місцем перебування Святішого Отця у Стамбулі було  Папське Представництво.

Святішого Отця привітали коло 50-ти представників католицьких громад різних обрядів разом із їхніми Владиками. Тут присутні чотири католицькі Церкви: римо-католицька та 3 східні католицькі Церкви – Вірменська, Сирійська та Халдейська.

У своєму зверненні до католиків Туреччини, Папа підкреслив, що Церква не повинна намагатися «приручити» Святого Духа. «Наскільки ми зі смиренням дозволимо, щоб Святий Дух провадив нас на нашій дорозі віри й братерського життя, настільки долатимемо непорозуміння, поділи і суперечки та будемо вірогідним знаком єдності та миру».

Звертаючись до Наступника святого Андрія, Константинопольського Патріарха Вартоломея І, під час екуменічної молитви в патріаршому храмі святого Юрія, наступник святого Петра,  коментуючи слова пророка Захарії, що прозвучали під час богослуження: «Я вирятую мій народ від сходу до заходу... у вірності та у справедливості», Папа зауважив, що вони є «міцною скелею», на якій можемо «спільно звершувати свої кроки з радістю та надією». Папа Франциск подякував «високодостойному та дорогому братові Вартоломеєві» за братню гостинність.

У неділю, 30 листопада 2014 р., кардинал Жоао Браз де Авіз, Префект Конгрегації Інститутів богопосвяченого життя та Товариств апостольського життя, з доручення Папи Франциска, очолив у базиліці Святого Петра у Ватикані Святу Месу з нагоди відкриття Року богопосвяченого життя. Під час цього Євхаристійного богослуження було зачитане окреме послання Святішого Отця: http://catholicnews.org.ua/rozbudit-svit-poslannya-papi-franciska-uchasnikam-bogosluzhinnya-z-nagodi-vidkrittya-roku

Під час свята Апостола Андрія, первозванного та брата святого Петра, Покровителя Вселенського Патріархату, в патріаршій церкві святого Юрія, Папа підкреслив, що «зустрітися, поглянути один-одному у вічі, обмінятися обіймами миру, молитися один за одного» є суттєвими елементами шляху до відновлення повноти сопричастя. «І не випадково, що шлях примирення і миру між католиками і православними був, певним чином, започаткований зустріччю, обіймами між нашими достойними попередниками, Вселенським Патріархом Атенагорасом та Папою Павлом VI, п’ятдесят років тому у Єрусалимі», – нагадав  Папа Франциск.

Перед самим від’їздом з Туреччини Папа Франциск зробив несподівану зупинку, щоб відвідати тяжко хворого вірменського Константинопольського патріарха Месропа Мутафяна, який перебуває в лікарні. Патріарх страждає від хвороби Альцгеймера і фактично відійшов від виконання своїх обов’язків та суспільної діяльності. Попри це він і надалі залишається офіційним патріархом. Його обов’язки на даний момент виконує архиєпископ Арам Атесян.

 

Пропонуємо Вашій увазі:

Звернення Папи Франциска до  євродепутатів під час урочистого пленарного засідання у вівторок, 25 листопада 2014 р., в Страсбурзі: http://catholicnews.org.ua/papa-francisk-u-ievropeyskomu-parlamenti-povernuti-ievropi-nadiyu

Звернення Папи Франциска в осідку Ради Європи перед членами ПАРЄ, Суддями ЄСПЛ: http://catholicnews.org.ua/papa-francisk-u-radi-ievropi-shcho-potribno-dlya-dosyagnennya-miru

Спільну декларацію, підписану Папою Франциском  та Вселенським Патріархом Вартоломеєм І у Стамбулі 30 листопада 2014 року: http://catholicnews.org.ua/spilna-deklaraciya-pidpisana-papoyu-franciskom-ta-vselenskim-patriarhom-vartolomeiem-i-u-stambuli-30

Випуск ТСН.Тиждень за 30 листопада 2014 року: До Вселенського патріарха Варфоломія завітав Папа Римський Франциск. Сигнали, які вони подали, можуть означати радикальні зміни у християнському світі і в Україні – також: http://catholicnews.org.ua/do-vselenskogo-patriarha-varfolomiya-zavitav-papa-rimskiy-francisk