Тижневий огляд: переслідування християн( 03.08-09.08)
  • Втр, 11/08/2015 - 08:15

3 серпня повідомляється, що у двох церквах американського штату Нью-Мексико спрацювали саморобні вибухові пристрої. Обидва вибухи сталися в місті Лас-Крусес з інтервалом у півгодини. Перший вибуховий пристрій спрацював в баптистській церкві, а другий - в католицькій. Жертв і постраждалих в результаті інцидентів немає.

Халдейський патріарх Луїс Рафаель І Сако надіслав Папі Франциску та іншим католицьким єпископам текст молитви, яку він приготував для своїх вірних на день роковин вигнання так званою Ісламською державою християн із долини Ніневії.

90-річний католицький єпископ очолив демонстрацію протесту проти знищення хрестів в китайській провінції Чжецзян. Раніше архиєпископ Чжу розіслав пастирський лист, в якому виступив проти кампанії знищення хрестів, розпочатої з ініціативи влади Чжецзяна. За останній час в провінції з християнських церков було знято понад 400 хрестів.

Сирійські мусульмани, що проживають у таборі біженців у шведській місцевості Мюнстерас на Балтиці, запровадили щодо своїх християнських товаришів по нещастю заборони. Зокрема, заборонено носити хрест на шиї. Християнам забороняється входити у приміщення для традиційної молитви мусульман і сидіти в місцях загального користування, якщо вони зайняті мусульманами.

Відповідно до інформації за 4 серпня читаємо, що у Нігерії ісламські фундаменталісти вбили шістнадцять християн-рибалок. Різанина відбулася на берегах озера Чад, де останнім часом розмістили війська Боко Харам. Ісламісти спочатку вбили своїх жертв, а потім обезголовили їх.

Пакистанські мусульмани здійснили жорстокий напад на свою родичку, що навернулася у християнство, та її чоловіка, якого вони вбили. 23-річна Надіа Дін Мео змінила релігію після одруження з християнином Алімом Масіхом. Її мусульманська сім'я вважає це «ганьбою», котру не можна стерпіти. Розпочалися  погрози родичам Аліма і самому подружжю, яке з цієї причини втекло до іншого села. На жаль, їх там знайшли. 

5 серпня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що сьогодні християни по всьому світі стикаються зі зростанням масштабів переслідувань, які підігріваються в основному ісламським екстремізмом і діями репресивних урядів. Це в свою чергу змусило Папу Римського попередити про певну «форму геноциду», а активістів - заговорити про «релігійно-етнічні чистки». Масштаби переслідувань християн на Близькому Сході, в Африці на південь від Сахари, в Азії та Латинській Америці викликають серйозне занепокоєння в організацій, що відстежують статистику нападів, скоєних на релігійному ґрунті. Більшість подібних організацій повідомляють, що за останні кілька років ситуація значною мірою погіршилася.

Глава ватиканської дипломатії, архиєпископ Поль Галлахер, нагадуючи, що розв’язання конфлікту на Близькому Сході може принести тільки посилена співпраця, вказав на те, що представники «Ісламської держави» не можуть узурпувати право представлятися істинними сповідниками ісламу. Так званій «Ісламській державі» не можна визнати прав ні на які територіальні претензії чи суверенність. Архиєпископ Галлахер підкреслив, що для боротьби з джихадизмом потрібна глобальна стратегія, бо це не проблема виключно одного регіону.

Тортури, зникнення безвісти, трудові табори – це буденність мешканців Еритреї, африканської країни, в якій панує один з найбільш закритих і репресивних режимів у світі. Його жертвою масово стають християни.

Згідно з інформацією за 7 серпня читаємо, що в північно-східному Китаї заарештовані четверо священиків. Їм відмовили в їжі й воді. Поліція намагалася примусити священиків приєднатися до Китайської Католицької Патріотичної Асоціації, через яку  комуністична влада прагне контролювати Церкву, але священики відмовилися.

Тільки тиск світової громадської думки і систематичне нагадування про долю Асії Бібі може привести до її звільнення. За нинішню ситуацію повністю відповідає уряд Пакистану і судова система, що підпорядковується фундаменталістам. Так про ситуацію пакистанської християнської, що вже шостий рік ув'язнена за безпідставними обвинуваченнями в образі Мухаммеда, говорить її адвокат Сайфул Малук, який сам є мусульманином.

Угруповання «Ісламська держава» викрало 230 цивільних, зокрема 60 християн, після захоплення стратегічно розташованого міста у центральній сирійській провінції Хомс. Багато християн у пошуках порятунку втекли з Алеппо до Аль-Кар’ятайна. Голова спостерігачів Рамі Абдель Рахман заявив, що бойовики розшукували викрадених за «співпрацю з режимом».

8 серпня повідомляється, що Католицька Церква не забуває про гнаних християн Іраку і закликає міжнародне співтовариство не сприяти своїм мовчанням таким злочинам: про це пише Папа Франциск в листі вікарію йорданського регіону латинського Патріархату Єрусалиму монс. Марун Лаххаму. Приводом до послання стала перша річниця прибуття в Йорданію іракських біженців.

Акція китайських християн в східній провінції Чжецзянь, які протестували проти наміру місцевої влади демонтувати хрест з будівлі церкви, не увінчалася успіхом. Християнський символ, який увінчував шпиль храму в місті Хучжоу, був знятий за допомогою підйомного крана.