Тижневий огляд: переслідування християн (13.07 - 17.07)
  • Срд, 22/07/2015 - 16:29

13 липня повідомляється, що на єпископа Ріо-де-Жанейро Орані Темпеста зухвало напали бандити і вкрали його автомобіль. На щастя, ні сам кардинал, ні ніхто з його товаришів у подорожі не постраждали. Напад відбувся у недільний вечір у північній частині міста. Четверо озброєних мужчин оточили автомобіль і наказали пасажирам з нього вийти, а тоді втекли з місця події. Поліція розшукує авто Кіа Соренто, на якому кардинал із супроводжуючими повертався з церковних урочистостей.

Минулого тижня відбувся ще один терористичний напад у Нігерії. Перші дані говорили про 20 загиблих. Досі відповідальність за подію не взяв ніхто. На думку оглядачів, за вибухи відповідальне радикальне мусульманське угрупування Боко Харам. 

Відповідно до інформації за 14 липня читаємо, що внаслідок бомбардування з важкої техніки зі сторони бойовиків у селищі Тельманове на Донеччині був зруйнований Свято-Михайлівський храм. Також постраждав храм Святих апостолів Петра і Павла у с. Свободне. Зруйновано багато будинків, дитячий садок, школа.

Пакистанські ісламісти поклялись вбити християнку, яку  звинувачують в богохульстві, навіть якщо  суд оправдає її. За словами Асіка Масіха, чоловіка Асії,  ісламські екстремісти призначили нагороду тому, хто вб'є «богохульницю». Якщо суд все-таки оправдає жінку, їй та її сім'ї доведеться емігрувати з Пакистану – інакше, дуже вірогідно, що фанатики вб'ють їх.

15 липня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що в іракському Мосулі, який з минулого року знаходиться під контролем джихадистів ІДІЛ, ще одну християнську церкву перетворили на мечеть. Слідом за храмом св. Єфрема була осквернена халдейська церква св. Йосипа. Купол храму, розташованого в кварталі Маїдана в Старому місті, пофарбували у чорний колір, видалені хрести та ін. християнські символи. Мечеть носить ім'я убитого іракською поліцією командира ІДІЛ Абу Абдулрахман аль-Білаві.

Дочка нігерйского пастора була серед 200 дівчат, яких терористи з «Боко Харам» викрали ще в 2014 році. Дівчина відмовилася прийняти іншу релігію, тоді бойовики закопали її в глибоку яму і закидали камінням до смерті. Пастор вдячний їй, бо «вона померла заради Христа», коли бойовики змусили її вибирати між життям і вірою.

Більше 100 тисяч християн залишили Пакистан за останні роки через збільшення випадків насильства щодо релігійних меншин. Вони тимчасово живуть у таборах біженців ООН в Таїланді, на Шрі-Ланці, в Малайзії і на Філіппінах. Пакистанські християни стикаються з дискримінацією та переслідуванням з боку держави і співгромадян. Їх звинувачують в «богохульстві», б'ють або відправляють у в'язниці. Їх будинки і церкви спалюють. Дівчат з християнських сімей викрадають, насильно навертають в іслам і насильно видають заміж.

Виявлено сліди проникнення до Екуменічного храму УГКЦ. На місці злочину знищений купол, через який, скоріш за все, грабіжники і потрапили в середину храму. Всередині церкви знищена стеля, розкидані дерев’яні оздоби храму та гроші зі зруйнованих скарбничок. Грабіжники залишили запалені лампадки та втекли з місця злочину.

Згідно з інформацією за 16 липня читаємо, що Халдейський католицький патріархат Багдаду опублікував нову заяву із закликом захистити християн. Це було зроблено після того як в Багдаді протягом останніх двох тижнів викрали чотирьох християн і двох з них знайшли вбитими.

В Індії ще один католицький храм зазнав нападу вандалів. У церкві св. Томи в Таепуре, округ Надіа, Західна Бенгалія, зруйнований вівтар, пошкоджена Дарохранительниця. За даними поліції, з церкви нічого не вкрадено. Храм знаходиться в районі з високою щільністю населення, але ніхто з місцевих жителів не чув нічого підозрілого.

Єврейський видавець Артур Джордж Вейденфельд підтримує місію порятунку християн Близького Сходу від терористів Ісламської Держави. Для 95-річного Артура Вейденфельда, що зараз живе в Лондоні (родом з Відня), це вираз вдячності за те, що сам досвідчив у своєму житті. У 1938 році завдяки британським християнам він разом із єврейськими дітьми прибув на Британські острови.

В колумбійському місті Монтерія у храмі жорстоко вбили священика Луїса Альфонсо Леона Перейру. Вбивство літнього священика відбулося тоді, коли він готувався відправляти Літургію. Зловмисником виявився безхатченко, котрий ввірвався до храму з метою грабежу. Коли він почув, що в захристії є священик, то напав на нього з розбитою пляшкою, нанісши смертельний удар в шию.

Господарі пекарні «Sweet Cakes by Melissa» у США мусять сплатити 135 000 доларів відшкодування лесбійській парі. Причина? З огляду на свої релігійні переконання вони не спекли торт на весілля цієї пари.

18 липня повідомляється, що в Сирії, в провінції Ас-Сувейда, викрали священика Мелькитської (греко-католицької) Церкви і його помічника. Священик і мирянин їхали на машині з міста Шахба в Сама-Хінадат, де о. Антуан збирався звершити недільну Літургію, коли їх зупинили і захопили озброєні люди. За однією версією це були джихадисти, за іншою - злочинці, які заробляють на викраденні людей. Відтоді не отримано жодних звісток про викрадених і ніяких вимог від викрадачів.

Жоден пам’ятник чи будівля на набули такого розголосу не тільки у Львові, але по різних куточках України, а навіть поза її межами, як спорудження пам’ятника Митрополиту Андрею Шептицькому у Львові. На думку о. Юстина Бойка, першою іскрою, яка розпалила величезне торнадо емоцій, була сума, передбачена на реалізацію проекту реконструкції площі св. Юра та спорудження пам’ятника – 30 млн. грн.