Тижневий огляд: переслідування християн (14.09 - 20.09.15)
  • Втр, 22/09/2015 - 02:41

15 вересня повідомляється, що близько тисячі іракських християн взяли участь у хресній ході, яка відбулася у ніневійській долині – області, велика частина якої є під контролем Ісламської держави. З настанням темряви, коли почалася хресна хода, на дахах і фасадах багатьох будинків Алькоша запалилася ілюмінація у вигляді хрестів. Упродовж всієї ночі горів великий електричний хрест на схилі однієї з гір.

Відповідно до інформації за 16 вересня читаємо, що серед двадцяти жертв терактів в місті Ель-Хасак на півночі Сирії - четверо християн. Відповідальність за вибухи взяла на себе «Ісламська держава». Всі убиті християни були членами однієї сім'ї.

Сирійсько-православний патріарх Антіохії і всього Сходу Ігнатій Єфрем II в інтерв'ю італійському католицькому телеканалу TV2000 сказав, що не є таємницею, що Туреччина допомагає Ісламській державі, дозволяючи терористам покидати Сирію і до неї приїжджати. Є такі, що купують в ісламістів нафту, фінансуючи їхню армію. Саудівська Аравія і Катар різними способами підтримують ісламістів і таким чином беруть участь у війні в Сирії. За словами патріарха, цей конфлікт триває довше, ніж І світова війна, тому що багато країн беруть у ньому участь.

Відомий індійський інтелектуал і правозахисник, католик Джон Даял став об'єктом погроз індуїстських радикалів. Даял заявив у делійську поліцію, що йому погрожують розправою. Залякування Даяла «схоже на скоординовану спробу підірвати міжрелігійну гармонію в країні», вважають індійські правозахисники.

Протестантського пастора Сінгкеау Вонгонгфенга холоднокровно вбили поліцейські в лаоській провінції Луангпрабаг. П'ятеро чоловіків увійшли в будинок пастора в селищі На-анг і схопили його дружину. Сінгкеау кинувся на допомогу жінці, але непрохані гості тричі вдарили його ножем у спину і втекли. Християни Луангпрабанга вважають, що поліцейські планували викрасти пастора і його дружину.

18 вересня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що серед перших жертв кризи на Близькому Сході є совість людей, відзначив Папа Франциск під час зустрічі з учасниками спеціального ватиканського засідання щодо проблеми гуманітарної кризи в Сирії та Іраку. У форумі, який організувала Папська рада «Cor Unim», беруть участь багато куріальних єрархів, представники ООН і понад 30 католицьких благодійних організацій, що діють у регіоні.

В індійському штаті Джарханд напад на християнське молитовне зібрання закінчився важкими травмами та госпіталізацією 6 віруючих. 15 озброєних рушницями, сокирами і лопатами радикальних індуїстів покалічили молільників за відмову сповідувати «віру предків».

Шістьом членам комітету з управління парафії Святої Марії в Кіто (Ефіопія) присудили від 5 до 8 років ув’язнення. Члени комітету відправили листа лідерам церкви, скаржачись на дискримінацію у сфері зайнятості, фізичну розправу і погрози смерті в окрузі Сілті, який населений переважно мусульманами. Інформація потрапила до місцевої преси. Влада розцінила скаргу як розпалювання релігійної ненависті.

У монастирі св. Терези з Лізьє в Палаі (штат Керала) в Індії знайшли мертвою кармелітку. Індійська преса повідомляє, що за попередніми дослідженнями поліція говорить про вбивство. 69-річну сестру Амалу вдарили по голові металевим предметом під час пограбування в монастирі.

Віднедавна Папа Франциск носить хрест священика, якого вбили в Іраку. Під час вчорашньої зустрічі з п'ятьма тисячами монахинь і монахів Святіший Отець розказав, що хрест передав йому в Римі прочанин, який прибув з Іраку. Коли його мучили за те, що не хотів відректися Ісуса Христа, мученик тримав у руках хрест, сказав Папа і додав, що ніколи ще не було так багато християнських мучеників, як у наш час.

В Непалі напередодні прийняття нової конституції біля трьох протестантських церков прогриміли чотири вибухи. Відповідальність за теракти поки що ніхто на себе не взяв, проте влада підозрює індуїстських екстремістів, які виступали проти світського характеру конституції, що  повинна бути офіційно прийнята 20 вересня. На місцях вибухів були знайдені листівки індуїстського руху «Хінду Морча Непал». 

Християнське населення Алеппо - найбільшого міста на півночі Сирії - поступово зникає. Про це розповів халдо-католицький єпископ Алеппський Антуан Аудо на прес-конференції, організованій в Римі міжнародним фондом «Допомога Церкві в потребі». Халдейський єрарх закликав європейців якнайскоріше знайти прийнятне рішення сирійського питання.