Тижневий огляд: переслідування християн (3.11 – 09.11)
  • Пон, 10/11/2014 - 18:02

3 листопада повідомляється, що перемовини, що мають на меті звільнення викрадених в Нігерії учениць, не приносять очікуваних результатів, бо не відомо, з ким насправді слід говорити. Угрупування «Боко Харам» є дуже поділене і здається, що нігерійський уряд надалі не знає, з ким насправді має вести перемовини. Глава «Боко Харам» Абубакара Шекау стверджує, що справу викрадених понад півроку тому в Чібок понад 200 християнських учениць вже закрито. Це означає, що немає жодного шансу на їх звільнення. За словами Шекау, їх усіх видали заміж за мусульман, і вони перейшли на іслам.

В Сумах невідомі кинули запалювальну суміш у римо-католицький храм. Сумські католики не знають хто і навіщо намагався підпалити храм громади Благовіщеня Пресвятої Діви Марії  і припускають, що це можуть бути сатаністи.

Відповідно до інформації за 4 листопада читаємо, що через кілька місяців після того, як храми у східній китайській провінції Чжецзян отримали вирок "знести", у південній провінції Гуйчжоу все ж відбулося освячення нового католицького храму. В присутності 1000 віруючих єпископ Павел Сяо Чжэнцзян освятив нову церкву в Цзуньї, місті з населенням 6,1 млн. людей. Прелат відправив освячення за узгодженням зі Святим Престолом і комуністичною владою країни.

5 листопада з’явилося два повідомлення, зокрема про те, що у провінції Пенджаб (Пакистан) християнську пару звинуватили в оскверненні Корану і спалили живцем. Серед розлюченого натовпу було кілька мусульманських священнослужителів. Про це повідомляє тамтешня поліція. Звинувачення висунув власник цегляного заводу, де працювало подружжя. Родич жертв розповів, що звинувачення в оскверненні Корану було неправдивим, насправді пара хотіла відмовитися працювати на цегляному заводі через низьку заробітну плату.

За даними католицької організації "Допомога Церкві в потребі", рівень свободи віросповідання в світі за останній час значно знизився. З жовтня 2012 ситуація погіршилася в більш ніж двох третинах з 200 країн, де проводилося дослідження. Найбільш переслідуваною релігійною меншістю залишаються християни, а мусульманські країни лідирують в області порушення прав на свободу віросповідання.

Згідно з інформацією за 7 листопада читаємо, що федеральна міграційна служба Росії не продовжила термінів дії видів на проживання для іноземних громадян, які працювали у кримських релігійних громадах, залишивши римо-католицьку парафію в Сімферополі без настоятеля, отця Петра Росохацького, який є громадянином Польщі і працював у Криму протягом 5 років. Всі інші католицькі священики і черниці повинні будуть залишити півострів до кінця 2014 року. Звернення католиків Криму до місцевої "влади" з цього приводу були проігноровані.

Донецьк і надалі продовжують обстрілювати. Зі свідчень очевидців відомо, що один зі снарядів потрапив у церкву.

На досі складну ситуацію близькосхідних послідовників Христа звернув увагу кардинал Леонардо Сандрі, відкриваючи в римському Центрі св. Людовика Французького фотовиставку «Християни Сходу». Префект Конгрегації у справах Східних Церков виділив одне з представлених там фото, зроблене 1916 року в Порт-Саїді в Єгипті. На ньому видно велику групу вірменських сиріт. Це, в основному, діти жертв турецького геноциду вірмен. Кардинал Сандрі закликав відповісти на запитання, яке можна прочитати в їхніх очах.

Святіший Престол виступив із заявою у зв'язку з трагедією, що сталася в Пакистані, коли молоду християнську пару брехливо звинуватили в богохульстві, після чого розлючений натовп спалив їх живцем. З цього приводу глава Папської ради з міжрелігійного діалогу кардинал Жан-Луї Торан розповів Ватиканському радіо: «Ми глибоко вражені цим варварським актом. Ситуацію страхітлива, бо тут особливим чином замішана релігія, однак релігія не може виправдовувати такі злочини. Перед обличчям варварства не можна бути пасивними».

Міністр освіти Великобританії Нікі Морган оголосила, що релігійні школи повинні прищеплювати студентам нові британські цінності, зокрема, повагу до союзів лесбіянок, геїв і транссексуалів. Школи, які не відповідають цій вимозі, опиняться під загрозою штрафів і навіть закриття. За останні тижні вже перевірили 40 релігійних шкіл. Доповіді про візит поки не оголошено, але вже відомо, що висновки, на думку комісії, не є задовільними.

8 листопада повідомляється, що католики в Ханої (В’єтнам) провели марш протесту, вимагаючи повернення конфіскованих владою земель. Демонстрацію розігнала поліція. Громада в Тай-Ха володіла ділянкою землі в 6 га, розташованою в районі Донг-Да з 1928 р., що підтверджувалося офіційними документами. Сьогодні парохія просить, враховуючи зростання кількості віруючих, повернути землю. Відповідний запит був зроблений ще в 1996 році.

Революційний суд Ірану дав по 18 років тюремного ув'язнення трьом пасторам. Засуджені Бенам Ірані, Реза Рабані та Абдолреза Алі Хагнеджад протягом 20 днів можуть оскаржити вирок. Варто зазначити, що Бенам Ірані вже рік пробув в ув'язненні за звинуваченням в «пропаганді проти режиму». Раніше йому дали умовно п'ять років за звинуваченням в «діях проти національної безпеки». Воє інших були заарештовані за звинуваченням в прозелітизмі.

В Нігерії терористи «Боко Харам» напали на парохію базельської «Mission 21». Бойовики атакували село Кварі, де розташована місія. Ніяких подробиць про напад на селище, в якому проживало 4 тис. нігерійців, не опубліковано. Немає даних про жертви серед місіонерів та місцевих жителів. Відомо тільки, що частина співробітників парохії втекли разом з жителями Кварі.