Тижневий огляд: життя УГКЦ (29.02-06.03)
  • Срд, 09/03/2016 - 00:24

29 лютого 2016 року:

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав узяв участь в Екуменічній молитві за закатованих та загиблих політичних в’язнів у cоборі Cвятого Віта в Празі. Очолив Богослужіння кардинал Домінік Дука, Архиєпископ Праги, у співслужінні з монсеньйором Джоелом Румлом та Єпископом Чехословацької Гуситської Церкви Томашем Буттом.

Відбулося відкриття підземель Великого палацу Золочівського замку для огляду туристів, де облаштували виставку архітектурних фрагментів львівських кам’яниць XV-XVI століть. Участь у заході з нагоди відкриття взяв владика Ігор, Митрополит Львівський УГКЦ.

Як повідомлялося, з 29 лютого по 6 березня 2016 року у Римі проходили засідання Постійного Синоду УГКЦ. Проведення чергового засідання саме у Римі та зустріч зі Святішим Отцем були заплановані з нагоди відзначення сумних роковин 70-річчя Львівського псевдособору з його насильницьким наслідком - ліквідації УГКЦ (8-10 березня 1946 року).

У середу, 2 березня 2016 р., в Папській Українській Колегії Святого Йосафата, з ініціативи Посла України при Апостольській Столиці, відбулася зустріч Постійного Синоду УГКЦ з членами дипломатичного корпусу, акредитованому при Святому Престолі. Захід розпочався молитвою у колегіальній каплиці, після чого у конференц-залі дипломати мали нагоду почути розповідь ієрархів та поставити свої запитання про ситуацію в Україні, співпрацю між Церквами та соціальні ініціативи Церкви в обставинах сьогодення.

3 березня 2016 року, з нагоди Року Божого милосердя, Блаженніший Святослав разом з єпископами Постійного Синоду, Апостольським візитатором і душпастирями УГКЦ в Італії та Іспанії очолив Божественну Літургію за мир в Україні у Папській базиліці Санта Марія Маджоре.

“Єдність з наступником апостола Петра – це не деклараційна угода. Це ісповідь віри, засвідчена мученичою кров’ю наших батьків”, - Глава УГКЦ

3 березня, у Львові відбувся сніданок журналістів з єпископом-помічником Львівської Архиєпархії УГКЦ, владикою Венедиктом (Алексійчуком). Як зазначив владика Венедикт, для того, щоб розуміти один одного, люди повинні спілкуватися і зустрічатися в першу чергу в реальному житті, а не лише у соцмережах. Він розповів про співвідношення людини і Церкви у сучасному житті.

У п’ятницю, 4 березня 2016 року, члени Постійного Синоду здійснили паломництво до базиліки Святого Петра в Римі. З молитвою на устах, спільно з численними вірними, котрі прибувають до Вічного Міста в цей Ювілейний рік Божого милосердя з усіх куточків світу, владики пройшли через Ювілейні двері найважливішого храму Вселенської Церкви.

У суботу, 5 березня 2016 року, Папа Франциск прийняв на аудієнції членів Постійного Синоду Української Греко-Католицької Церкви на чолі з Блаженнішим Святославом, Верховним Архиєпископом Києво-Галицьким.

«Як душпастирі, ми говоримо від імені нашого народу до Святішого Отця і до світу: Папа Франциск нас почув», – єпископи УГКЦ

Блаженніший Святослав: Папа розуміє українців та підтримує. Папа розуміє і шанує болі українського народу і запевняє, що жодні питання не можна вирішувати ціною навіть одного життя, ні, тим більше, ціною цілої Східної Католицької Церкви. Про це в інтерв’ю для Радіо Ватикану розповів Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук після зустрічі Постійного Синоду УГКЦ зі Святішим Отцем, що відбулася 5 березня 2016 року.

Послання Папи Франциска до Блаженнішого Святослава Шевчука, Верховного Архиєпископа Києво-Галицького

Звернення Постійного Синоду УГКЦ після зустрічі зі Святішим Отцем Франциском, Папою Римським, 5 березня 2016 року

Владики Постійного Синоду у Римі говорили про екуменічний діалог з УАПЦ, про війну на сході і про беатифікацію митрополита Андрея. Розповів про перебіг Постійного Синоду УГКЦ в Римі Глава Церкви Блаженніший Святослав в інтерв’ю для «Радіо Ватикан».

Блаженніший Святослав про чергове засідання Постійного Синоду УГКЦ. Пропонуємо вашій увазі другу частину розмови з Блаженнішим Святославом, Верховним Архиєпископом Києво-Галицьким, яка була записана після аудієнції Постійного Синоду УГКЦ в Папи Франциска, що відбулася 6 березня 2016 року.

Минулого тижня у реколекційному центрі «Світлиця», що у Брюховичах відбулася чергова зустріч з Преосвященним владикою Венедиктом, Єпископом-помічником Львівської архиєпархії на тему: "Чи я на своєму місці? (поводження в «природньому середовищі»)."  Після спільної молитви у каплиці корпусу Владика розставив певні акценти щодо теми розмови та відповів на численні запитання учасників. Зокрема наголосив на важливості та цінності часу, «якого ти ані в холодильник, ані в магазин не поставиш, бо це продукт, який швидко псується. Час треба вживати і використовувати тепер».

6 березня, у Неділю м’ясопусну:

Архиєрейську Божественну Літургію в парафії Свв. Сергія і Вакха в Римі звершив Преосвященніший Владика Ярослав (Приріз), правлячий Архиєрей Самбірсько-Дрогобицької єпархії. З Архиєреєм співслужили протоієрей Іван Кулик, настоятель парафії Свв. Сергія і Вакха, та ієрей Іван Гобела, докторант папського Східного Інституту. Дияконував Руслан Сідельник.

Преосвященний владика Богдан (Манишин), єпископ-помічник Стрийської єпархії відвідав з пастирським візитом місто Бібрка, де в храмі Покрови Пресвятої Богородиці очолив Архиєрейську Божественну Літургію, а після богослужіння освятив пам’ятний хрест і фігуру святого Мойсея Мурина, як знаки боротьби проти залежності від алкоголю.

У другу річницю розстрілів мирних протестувальників в Києві, окупації Криму та російської агресії проти України на розлогій площі Есквілінського пагорбу біля Папської базиліки Санта Марія Маджоре в Римі зібралася українська спільнота Риму та інших міст Італії. Молебень до Богородиці очолив владика Іриней Білик, Канонік цієї Базиліки у співслужінні з  владикою Борисом Гудзяком, Єпископом Паризької єпархії УГКЦ.

Також до вашої уваги:

21 факт про Львівський псевдособор 1946 року

Як і чому комуністична влада ліквідовувала УГКЦ?

На виставці у Києві представили агентурні архівні документи КДБ про те, як готувалася ліквідація УГКЦ

Росія - це не союзник, а, на жаль, ворог, - Любомир Гузар

В Україні потрібно завершити другий Майдан - і третього вже не потрібно, - Любомир Гузар

Анонс:

12 березня 2016 р., в суботу, відбудеться щорічна проща вірян та духовенства Київської архиєпархії УГКЦ, до могили Тараса Григоровича Шевченка у Каневі.

 

 

Найбільша дошка безкоштовних оголошень - ukrmarket.net. Створюй оголошення легко - продавай швидко! оголошення Україна