Тижневий огляд: життя УГКЦ (29.09 - 05.10)
  • Втр, 07/10/2014 - 14:45

29 вересня 2014 року:

Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) освятив каплицю Покрови Пресвятої Богородиці УГКЦ в так званій Маріїній Долині (Marian Valley), що неподалік міста Брісбен. Маріїна Долина заснована для почитання Пречистої Діви Марії. Тут різні конфесії, релігійні громади різних національностей мають свої каплиці Пречистої, до якої здійснюють паломництва.

Владика Богдан (Дзюрах), Адміністратор Патріаршої курії УГКЦ, узяв участь в офіційному державному вшануванні жертв трагедії Бабиного Яру в Національному заповіднику «Бабин Яр». 

30 вересня 2014 року:

У храмі Покрови Пресвятої Богородиці в Брісбені (Австралія) Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав очолив Архиєрейську Літургію. «Дуже вас прошу: ніколи не ставте на місце Бога когось чи щось інше. Якщо Господь Бог буде в центрі вашого життя, то все решта стане на своє місце», - наголосив Блаженніший у своїй проповіді. З Верховним Архиєпископом УГКЦ співслужили: Єпарх Австралії, Нової Зеландії та Океанії Петро (Стасюк), Архиєпископ Брісбена РКЦ Марк Колерідж та Єпископ-помічник Йосиф Удеман.

Блаженніший Святослав, підсумовуючи візит до Австралії: Люди хотіли почути, що наш український світ має потужну перспективу

«Ніколи не буде так, як раніше», - промова Блаженнішого Святослава в Австралії (Мельбурн-Сідней, вересень 2014 року)

У Львівській початковій школі святої Софії відбулася прес-конференція на тему: «Розвиток навчально-виховних закладів християнського спрямування в Україні, зокрема у Львові». Захід відбувся за участю Преосвященного владики Венедикта. Під час спілкування із журналістами Єпископ-помічник Львівської архиєпархії наголосив на важливості розвитку шкіл християнського спрямування та впровадженні в навчально-виховний процес християнських цінностей. 

2 жовтня 2014 року:

За участю Владики Богдана (Дзюраха), Адміністратора Патріаршої курії УГКЦ, Секретаря Синоду єпископів УГКЦ, відбулося відкриття Собору УГКЦ в Польщі на тему «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом. Собор у Перемишлі є підготовкою до Патріаршого Собору УГКЦ на тему «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом», що відбудеться у вересні 2015 року в Івано-Франківську.

Під час свого перебування на Соборі УГКЦ в Польщі, який проходить в місті Перемишль, єпископ Богдан (Дзюрах), прокоментував РІСУ нещодавну заяву представників Московського Патріархату про  бажання з боку Російської Церкви повернутись до теми «уніатизму» в рамках католицько-православного богословського діалогу. 

В Українському католицькому університеті у рамках 7-го Екуменічного соціального тижня пройшов семінар Українського християнського академічного товариства (УХАТ) «Пам'ять, історія, ідентичність». Представники християнських церков обговорили роль релігії у «Революції гідності 2014» та обґрунтували християнські передумови майбутніх суспільних перетворень. 

2-4 жовтня, Голови католицьких єпископатів Європи, члени ССEE, дискутували на тему «Сім'я і майбутнє Європи». Обрання даної теми зумовлене тим, що за кілька днів у Римі розпочинається Синод Католицької Церкви присвячений сім'ї. Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ у Римі, брав участь у щорічному Пленарному засіданні Ради Єпископських Конференцій Європи (CCEE).

3 жовтня 2014 року, молебнем до Пресвятої Богородиці у Львівській духовній семінарії Святого Духа, розпочав роботу Собор Львівської архиєпархії «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом». Молитву звершив Високопреосвященніший владика Ігор, Митрополит Львівській  у співслужінню, Преосвященнішого владики Венедикта, Єпископа – помічника Львівського, за участю гостей, делегатів та усіх учасників Собору.

Проміжні дискусійні питання Собору Львівської Архиєпархії про парафію

Преосвященний владика Венедикт та о. Павло Цвьок - про перебіг Cобору у Львівській архиєпархії «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом»

Декларація Собору Львівської Архиєпархії «Жива парафія - місце зустрічі з живим Христом»

5 жовтня 2014 року, Архиєрейською Божественною Літургією в Архикатедральному соборі Святого Юра, завершився Собор Львівської архиєпархії «Жива парафія - місце зустрічі з живим Христом».

3-4 жовтня 2014 року Божого, з благословення Блаженнішого Святослава (Шевчука) та преосвященного владики Йосафата Говери, екзарха Луцького, вперше на теренах Луцького екзархату УГКЦ  урочисто відкрила свої двері професійна катехитична школа при Луцькому монастирі оо. Василіан. ФОТОГАЛЕРЕЯ

4 жовтня, Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський, очолив Архиєрейську Божественну Літургію у храмі Святого обручника Йосифа (м. Львів, вул. Залізняка, 11) з нагоди святкування сестрами милосердя Святого Вінкентія (ЗСМСВ) дня свого покровителя. Архиєрей звершив Божественну Літургію та виголосив проповідь.

Також до вашої уваги:

Мене били за те, що я греко-католик – полонений російськими терористами священик Тихон Кульбака  Про своє перебування в полоні, про силу молитви в умовах війни, а також чи справді існує міжрелігійний конфлікт на Донбасі отець Тихон (Кульбака) говорив 30 вересня в рамках освітнього проекту Інформаційно-практичний Центр безпеки міста у Львові.

Не закликати до миру, а сприяти миру, – владика Ігор (Возьняк) Про Церкву, екуменізм та роль Східних католицьких церков, – говорили учасники міжнародної конференції«Спадщина Другого Ватиканського Собору: у дусі Lumen gentium, Unitas redintegratio and Orientalium Ecclesiarum».

Отцю Івану Сиваку зі Стрийської єпархії заборонили уділяти Святу Тайну Покаяння

Анонси:

9 жовтня у Коломийсько-Чернівецькій єпархії УГКЦ проведуть собор на тему: “Жива парафія - місце зустрічі з Живим Христом”

Марійські дні молитви за Україну (12–14 жовтня 2014 р. Б.)  Звернення комісії у справах мирян УГКЦ до мирян та всіх українців з нагоди Марійських днів молитви за Україну (12–14 жовтня 2014 р. Б.)

23-25 жовтня 2014 Сестри Служебниці НДМ запрошують на реколекції дівчат віком від 16 р. Тема: «Перебувайте в моїй любові».