В Луцькому екзархаті відкрили катехитичну школу
  • Пон, 06/10/2014 - 16:12

«До всіх , до кого я пошлю тебе,
ти підеш, і все, що накажу тобі,
ти говоритимеш»  (Єремії,1;7)

3-4 жовтня 2014 року Божого, з благословення блаженнішого партіарха Святослава (Шевчука) та преосвященного владики Йосафата Говери, екзарха Луцького, за посередництвом представників  Українського католицького університету, голови Катехитичної комісії УГКЦ с.Луїзи Цюпи, СНДМ, та голови катехитичної комісії Верховного Архиєпископства УГКЦ, о.Андрія Стадницького, за особливими стараннями ігумена Монастиря св.Василія Великого о. Терентія Цапчука ЧСВВ, голови Катехитичної комісії екзархату, вперше на теренах Луцького екзархату УГКЦ  урочисто відкрила свої двері професійна катехитична школа при Луцькому монастирі оо. Василіан. ФОТОГАЛЕРЕЯ Чому називаємо її професійною? Виклади катехитичної науки  триватимуть два роки, а ті студенти, які відвідуватимуть їх будуть  вважати себе  по-праву членами спільноти УКУ,  зараховуються до лав  університету. Важливим моментом є те, що наші майбутні кваліфіковані катехити відвідуватимуть школу в м.Луцьк і не потребуватимуть їздити до Львова. За щирою співпрацею відповідальних осіб, програма катехизи  міститеме основну базу  необхідних предметів, а саме: основи літургіки, вступ до Святого Письма, загальну психологію, патрологію, катехетику, Божі заповіді, інтерактивні методи праці, педагогіку  та інше.

Катехитична школа розпочала свою роботу з подачі документів, першої ознайомчої зустрічі та урочистої  Святої Літургії. Слід зазначити, що на вишкіл прибули учасники з різних частин Луцького екзархату: Луцька, Ковеля, Положево, Шацька, Дубно, Рожища, Нововолинська, Радивилова, смт.Іваничі, Ківерець та с.Іларія і с.Аделаїда із Згромадження сестер Божого Провидіння.

Як наголосила с.Луїза Цюпа у зверненні до студентів «Ваша ціль –  вести людей до Христа і жити з Ним,  а відтак бути в Ньому. Служіте, Господеві з радістю!».

З початком навчального року в катехитичній школі всіх також привітав о.Андрій Стадницький та  Назар Дуда, один з викладачів курсу.

«Ті, хто бажає готуватися до катехитичного служіння, мусить усвідомити сутність цього покликання. Бути добрим катехитом – це не тільки навчитися самому і навчати когось, це сформувати чіюсь особистість, чого не дає наука, а дає власне життя.» - закликав катехитів преосвященний владика Йосафат Говера у своєму вітальному слові під час Божественної Літургії з нагоди відкриття катехитичної школи. Владика наголосив, що  Патріарх надзвичайно вболіває за те, щоб наша Українська Греко-Католицька церква мала вірних, ревних та щирих катехитів, та передав від блаженнішого Святослава своє пастирське благословення.
Першим і таким важливим предметом, який домопоже катехитам збагатити свої знанння був «Вступ до Літургіки», виклад якого протягом двох днів здійснював,особисто,преосвященний владика Йосафат Говера. Екзарх Луцький  пояснив студентам важливість предмету «Літургіка», його основні складові, розповів про найважливіші частини храму, значення церковних риз (облачень), богослужбового посуду, книг та іншого. Єпископ докладно і в доступній формі охопив також науку про богослужіння, їх важливість і значення в минулому і сьогодні.

Від імені всіх студентів висловлюємо свою вдячність від донесеного Вами знання, «тих струй спасених наук, які виходять із уст архиєрея». Ми будемо старатися, щоб досягнути бажаних результатів, аби зусилля, вкладені в наше навчання дали рясний плід і повернулися сторицею, а  наше катехитичне служіння, його вимір та місія стали благом цілої Української  Греко-Католицької церкви.

Висловлюємо щиру подяку всім, хто направду є дієвими особами, які переживають за таку велику справу, як виховання у християнській вірі дітей, молоді, а також родин і те, що  ця справа може розвиватися і бути корисною майбутнім поколінням!

Василів Христина,
учасниця Катехетичної школи,
парафія св.Івана Богослова, м.Рожище