У Києві презентували фільм про підпілля та легалізацію УГКЦ «Ті, що вірні»
  • Суб, 19/03/2016 - 19:17

В Українському домі в Києві 18 березня відбувся прем’єрний показ нового документального фільму «Живого ТБ» під назвою «Ті, що вірні». Документальна стрічка розповідає про вихід Української Греко-Католицької Церкви з підпілля після насильної ліквідації у 1946 році.

Режисер фільму Валентин Дігтяренко, який є також автором фільму «Капелани».

«Ті, що вірні» – історія про те, як існувала Українська Греко-Католицька Церква в підпіллі після її насильницької ліквідації 1946 році. Підпілля пережило Сталіна, Хрущова і Горбачова, щоб відродитися у 1989 році. Її вірні зберігали відданість УГКЦ протягом 43 років.

Валентин Дігтяренко, розповідаючи про роботу над фільмом, відзначив, що творці спершу передивлялися архівні відео, а потім почали шукати людей, які на тому відео були… Герої стрічки, які здійснили вихід УГКЦ з катакомб, живуть в Україні та Росії, їхні долі тісно переплетені з історією Церкви та епохи.

Хоча фільм документальний, але через силу самої його історії досить проникливий для глядача.

Презентуючи стрічку «Ті, що вірні», Глава УГКЦ Блаженніший Святослав відзначив, що цей фільм, який Церква хоче подарувати своїм вірним і українському суспільству, розповідає про силу Євангелія, про силу Божу, яка діяла в житті, у серцях людей, які вірили.

«Ми згадуємо, – сказав Предстоятель, – трагічні роковини насильницького нищення нашої Церкви і часто вживаємо слово «ліквідація», але Божу силу не можна ліквідувати. Так само як і не можна ліквідувати віру справжніх християн. Назва цього фільму якраз і віддзеркалює ту силу, яка променіє з облич, постатей священиків, єпископів, монахів і монахинь переслідуваної Церкви».

«Коли Україна шукає справжнього життя, справжнього релігійного життя, ми так хочемо, щоб вона могла познайомитися з тими особами, могла їх почути, побачити. Але найважливіше, аби через таку важливу зустріч сила тих людей могла нам передатися. Дивлячись на них сьогодні, аби ми були тими, які є і будуть вірними», – побажав усім і кожному Блаженніший Святослав.

Архиєрей подякував усім, хто працював над фільмом.

На презентації фільму також були: владика Богдан (Дзюрах); Володимир В’ятрович, директор Інституту національної пам’яті; Євген Нищук, актор театру і кіно, міністр культури 2014 року; Олег Турій, історик; народні депутати; духовенство та вірні УГКЦ.

Перший показ стрічки на телебаченні відбудеться 20 березня 2016 року о 17.00 на «5-му каналі». Презентація також планується у Львові, Івано-Франківську та Тернополі.