У Норвегії вимагають прибрати хрести з будівель, де розміщують біженців
  • Чтв, 03/12/2015 - 20:56

Норвезька Дирекція у справах біженців вимагає прибрати з церковних приміщень, де будуть розміщені їхні підопічні, всі хрести. А як щодо норвезького прапора? - цікавляться коментатори.

У зв'язку з тим, що Норвегію заполонили біженці з Близького Сходу, місцева міграційна влада ухвалила рішення залучити в якості додаткових площ для розміщення іммігрантів приміщення Місіонерського товариства лютеранської Церкви Норвегії (НМС). Дирекція заявляє, що місця для ночівлі повинні бути «нейтральними в релігійному і ціннісному відношенні», що означає, що там не повинно бути християнських символів - хрестів і зображень Ісуса Христа.

Керівництво НМС погодилося з вимогою керівництва міграційного відомства; видання «Даген» наводить слова офіційного представника Норвезького місіонерського товариства Сігурда Егеланда (Sigurd Egeland): «Для нас важливіше показати християнську любов до ближніх, які потрапили в біду, ніж відстоювати християнську символіку в місіонерських готелях».

Як повідомляє «Даген», в готелі Темернесет в губернії Тромс, щоб прийняти сорок п'ять прибулих в Норвегію через Росію біженців, від Місіонерського товариства буде потрібно прибрати з будівлі всі християнські символи. Це стосується також місіонерського готелю Опта (АПТА) в губернії Вест-Аґдер.

На захист християнської символіки виступає депутат норвезького парламенту від правлячої консервативної Партії прогресу Рой Стефенс (Roy Steffensen).

Видання «Дагбладет» наводить слова політика:

«Хрест - це не тільки релігійний символ, але також частина нашої культурної спадщини і елемент нашого прапора. Я не знаю, в якому контексті було прийнято рішення Дирекції, але якщо є побоювання, що людей можуть образити християнські символи, їм, можливо, варто було шукати притулок в іншій країні».