В Згромаженні Воплоченого Слова висвячено нового священика
  • Чтв, 20/08/2015 - 12:38

16 серпня 2015 року у монастирському храмі Святих Кирила і Методія в Івано-Франківську (Крихівцях) було висвячено на священика монаха Луку Шаламая, ВС. Божественну Літургію очолив та ієрейські свячення уділив Митрополит Івано-Франківський Володимир (Війтишин). Розділити радість такого торжества приїхали всі священики Згромадження Воплоченого Слова з України (з Вінниці, зі Скадовська, з Дубового), а також генеральний настоятель Згромадження о. Карлос Вокер, ВС з Риму, провінційний настоятель італійської провінції о. Ернесто Капаррос, ВС та о. Хорхе Рандле, ВС.

Новопресвітер Лука Шаламай, ВС після закінчення медичного університету проступив на новіціат до Згромаження Воплоченого Слова, а відтак поїхав на навчання до Італії до міжнародної Семінарії «Святого Папи Віталіяно». Завершивши навчання, минулого року отримав дияконські свячення, а тепер, повернувшись на служіння в Україну, і священичі.

Для нашої Чернечої Родини Воплоченого Слова і для всієї Церкви новий священик – це великий дар і ми дійсно вдячні Богові за цей дар. Святі Церкви багато чого навчають нас про священство і про дар священства для всіх вірних Церкви. Наприклад, святий Григорій Нісський казав: «Священик, що приносить Богові жертву - це ніхто інший, а сам Христос», бо священик покликаний говорити людям про Христа, бути для них «Іншим Христом».

Тайна священства є дуже важлива у планах Бога відносно людини, бо саме через Св. Тайну Священства людина отримує владу, якої не мають ангели, задля спасіння людства. Бо жоден ангел не може своїми словами перетворити хліб у тіло Ісуса Христа, а також усі разом взяті ангели не можуть звільнити нас хоча б від одного гріха.

Отець Церкви св. Іван Золотоустий так каже про священство: «Немає більшої влади на землі, немає вищої гідності за гідність і владу священика. Христове священство належить до ряду небесних чинів. Що священик звершує на землі - те Бог звершує в небі». А Святий Тома Аквінський, великий вчитель Церкви, так писав: «Коли б я зустрів одночасно ангела і священика, я перше віддав би поклін священикові, а опісля ангелові».

Тому, дякуючи за дар покликання нашого священика Луки Шаламая, запрошуємо всіх вірних нашої Церкви молитися за нові покликання до священичого і монашого стану, а також і за всіх священиків України і світу. Таїнство священства з одного боку є великим достоїнством, а з іншого – великою відповідальністю, а тому різнобічна підтримка вірних є необхідною, щоб кожен священик якнайкраще виконував своє служіння.

о. Йосафат Бойко, ВС

Запрошую Вас кожного дня молитися таку молитву Митрополита Андрея за добрих українських священиків:

Господи, Господи! Поглянь з неба, подивись і посіти виноград, який насадила твоя правиця.

Нехай всемогутня твоя рука буде заєдно над цим народом, що його Ти полюбив.

Давай йому, предвічний Боже, у кожному поколінні, аж до кінця світу, єпископів і священиків святих, повних твого Духа – пастирів і вчителів твого закону, що вміли б незмінно зберігати правду твого святого об’явлення та з любови навчати і судити цей великий нарід.

Даруй українському духовенству ласки ніколи не боятися ніякого пожертвування, де тільки йде про твою славу і добро цього народу.

Розпали в серцях українських священиків духа ревности про спасення душ. Відкрий перед їхніми очима премудрість твого об’явлення і дай їм високе почуття святости того діла, до якого Ти їх покликав. Благослови їх працю і їх наміри. Хорони їх від усякого лиха, а передусім від смертного гріха. І злучи їх Твоєю благодаттю, щоб любов’ю були одно – так як Ти, Отче, зі Сином своїм, і Син з тобою. Амінь.