Великобританія: Батька-християнина хочуть покарати за мовчазні молитви біля клініки абортів
  • Срд, 09/08/2023 - 16:51

Батько та ветеран Британської армії з Борнмута, Англія, зіткнувся зі звинуваченням у мовчазних молитвах у "буферній зоні" поруч із клінікою абортів. Суть справи полягає у тлумаченні обмежень у цій зоні. Адам Сміт-Коннор, дипломований фізіотерапевт з Бірмінгемського університету, отримав штраф у грудні минулого року за порушення умов зони буфера біля клініки абортів у листопаді.

Сміт-Коннор, молився мовчки за свого покійного сина, якого абортували понад два десятиліття тому. Тепер він молиться за тих, кого торкається аборт, і за тих, хто замислюється над цією процедурою.

Зона буфера, яка контролюється радою місцевої клініки абортів, забороняє протести, домагання, залякування або фотографування відвідувачів або персоналу в радіусі 150 метрів від клініки абортів. Обмеження також стосуються молитви, консультування та надання інформації жінкам, які відвідують клініку.

Звинувачення проти Сміт-Коннора "викликали здивування", оскільки рада клініки утрималася від позову в межах встановленого законом терміну, як заявила адвокатська  компанія, що захищає Сміт-Коннора. Поліція також раніше інформувала Сміт-Коннора, що він не порушує закон. Його перше слухання заплановано на середу в суді, де він, як очікується, буде визнаний "невинним".

У своїй заяві Сміт-Коннор заявив про своє здивування щодо звинувачення. "Ніхто не повинен бути переслідуваний за мовчазну молитву", сказав він. "Це незрозуміло, що в суспільстві, яке, здається, вільне, мене звинувачують за те, що я виразив мовчки, в тиші своєї думки."

Його адвокат, Єремія Ігуннуболе, сказав, що ця справа "не має місця в країні з історичним пануванням верховенства права". Він попередив, що, дозволяючи переслідування за мовчазну молитву, Велика Британія "вступає на небезпечну територію щодо захисту прав людини."

Рада абортивної клініки подала позов проти Сміт-Коннора 12 травня, але не повідомила йому про звинувачення до липня. Дії ради були розкритиковані як "надзвичайне зловживання владою", роблячи її суддею, журі та катом.

Зустріч Сміт-Коннора з поліцейськими була зафіксована на його телефоні. На питання про його дії він відповів: "Молюсь за свого сина, який помер." Поліцейський відповів, що він повинен дотримуватися вимог порядку охорони громадського простору, визначеного для запобігання антисоціальній поведінці.

Дана справа, як зазначають експерти - виникла у зв'язку з тим, що законодавці в парламенті Великої Британії внесли пропозицію створити схожі буферні зони поряд з клініками абортів по всій Англії та Уельсу.