Відновлюється робота зі створення фільму про першого в історії українського священика у згромадженні св. Івана Боско – о. Степана Чміля
  • Втр, 22/03/2016 - 12:32

Праця над фільмом розпочалася у 2013 році з Благословення Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава. Цей фільм, що стане поєднанням документальних кадрів, інтерв’ю та відтворених найяскравіших сцен із життя та діяльності першого українського салезіянина, є спільним проектом УГКЦ (зокрема згромадження Салезіян) та БО "Українська кіно ініціатива".
 
Особиста доля о. Степана Чміля і його священиче служіння тісно пов’язане з долею українського емігрантства другої половини XX ст. Сотні тисяч українців внаслідок ІІ Світової війни, переслідувань, депортацій були змушені залишити Батьківщину. Першими, хто надавав їм допомогу на чужині, стали священики, які також в силу обставин не могли повернутися додому. Серед них був і салезіянин о. Степан Чміль.
 
Степан Чміль, уродженець містечка Судова Вишня, став першим в історії українцем у згромадженні Салезіян св. Івана Боско. Розширюючи діяльність української Церкви, Праведний Митрополит Андрей Шептицький вирішив заснувати східну гілку салезіян і запросити їх до праці в Галичині. Степан Чміль був у першій групі з 10 молодих хлопців, яка у 1932 році від’їхала на навчання до Салезіянської гімназії в Італії.

Після завершення навчання і новіціату (випробувального терміну в монаших спільнотах), 16 серпня 1935 р., він склав перші обіти в згромадженні і таким чином став першим салезіянином східного обряду.
 
Через воєнні обставини і Совєтську окупацію Галичини о. Степан Чміль, як і всі інші українські салезіяни, не зміг повернутися на Батьківщину. За порученням єпископа Івана Бучка о. Степан почав активно працювати з українськими біженцями та емігрантами. Багатьом він допомагав знайти житло, виробити документи і адаптуватися в чужому суспільстві.

Від 1948 р. священик продовжив служіння серед українців в Аргентині (на той час українська діаспора цієї країни налічувала близько 150 тис. осіб).
 
Проживаючи в Колегії салезіян, о. Степан кожного ранку служив Літургію у східному обряді церковнослов’янською мовою. Серед вихованців колегії отець шукав помічника, який би йому прислуговував до Літургії. На цю пропозицію відгукнувся 13‑річний Хосе Маріо Бергольйо (це сталося у 1949 р.). За свідченням очевидців, він навчився відповідати слов’янською «Господи помилуй» і вивчив також інші частини Літургії.
 
Хто ж міг передбачити, що через багато років цей молодий юнак стане Архиєпископом Буенос-Айреса і опікуватиметься католиками східного обряду в Аргентині. У березні 2013 р. кардинала Хосе Маріо Бергольйо обрали 266 Папою Римським. Таким чином, сьогодні можемо сміливо стверджувати, що на виховання Римського понтифіка мав вплив український греко-католицький священик о. Степан Чміль.
 
Отець Степан упокоївся в Бозі 22 січня 1978 р. у неділю відразу ж після того, як відслужив Божественну Літургію. Семінаристи, свідки тих подій, у своїх спогадах вказують на певні символічні моменти того останнього дня.
Вийшовши зі своєї кімнати, о. Степан віддав ключі брату і зазначив, що більше їх не потребуватиме, бо йде служити свою останню Літургію.

Після Святого Причастя він традиційно сів відмовляти молитви, але несподівано обрав саме єпископське крісло, хоч раніше цього ніколи не робив. Очевидці вбачають в цьому певний символізм – натяк на те, що отець був таємно хіротонізованим. Одразу ж після Літургії о. Степан знепритомнів, його віднесли до кімнати, де він і помер.
 
Власними зусиллями творчої групи реалізовано частину робіт, пов’язаних з записом інтерв’ю зі спогадами про о. Степана, та створено сценарій фільму. В зв’язку з важкою ситуацією в країні та  відсутністю коштів для подальшої реалізації проекту, роботи було тимчасово призупинені.
 
Проте сьогодні творча група продовжує роботу над фільмом і закликає усіх небайдужих долучитися до збору коштів, необхідних для втілення цього проекту.
 
Фільм про о. Степана є ще одним шансом для України та УГКЦ заявити про себе на весь світ. Тому сьогодні, коли знову гостро постало питання української еміграції, зокрема трудової, допомогу і підтримку якій знову ж таки надає Церква, настав час розповісти про «Українського Дона Боско» - о. Степана, якого ще за життя називали святим, надзвичайно скромного, з любов’ю до молитви, опікуна мігрантів та переселенців.
 
Реквізити:
 
Благодійна організація «Українська кіно ініціатива»
26007300461609 в ФЛОУ АТ «Ощадбанк»
МФО 325796 м. Львів ЗКПО 38243369
В полі коментар просимо вказати: благодійна пожертва
 
 
Beneficiary: CharitableFund”UkrainianFilmInitiative”
Beneficiary’sbank: JSC Oschadbank, VALOVA STR.9, Lviv,UKRAINE
SFIFT: COSBUAUKLVI
Accountnumber: 26006301461609/840(10013/0289)
Charitabledonation
(Pleasedonotleaveanyothercomments)
Correspondentbankforwirein USA dollars:
DeutscheBankTrustCompanyAmericas
(NewYork)| USD | 04095334 | BKTRUS33
 
Контакти:
 Голова правління БО «Українська кіно ініціатива» 
член Національної спілки журналістів України Пастернак Т.Б.
тел. 067 6713110