«Вільні духом». Для студентів-катехитів презентували посібник про чесноту тверезості
  • Пон, 12/06/2017 - 13:44

Для студентів Катехитично-педагогічного факультету Івано-Франківського Богословського Університету 8 червня відбулася презентація посібника «ВІЛЬНІ ДУХОМ», авторами якого стали працівники Руху "За тверезість життя" Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ п. Марія Хоптій та о. Ярослав Рохман, який і прочитав лекцію про чесноту тверезості та згубний вплив алкоголю, короткий опис якої подаємо нижче.

Найбільшими цінностями в житті люди вважають сімю, здоров’я, стосунки, хтось патріотизм чи батьківщину.  Ми були вражені, коли на запитання «Яка найбільша цінність у вашому житті?» - 80 % підлітків відповідали: «Гроші». Таке невеличке опитування ми проводили на лекціях у школах під час місій тверезості, які організовував Рух «За тверезість життя».

У нашій державі сьогодні помітні занепад духовності, моралі, втрати справжніх життєвих цінностей, які б допомагали молодим людям розвиватись, а не входити в певного роду узалежнення.  Наявні різні деструктивні програми, пропагування алкогольних та тютюнових виробів провокують підлітків і молодь до наркоманії та алкоголізму.

З кожним роком статистика стає більш приголомшлива й сумна. Україна посідає друге місце в Європі за смертністю, спричиненою зловживанням алкоголю, та перше місце у світі за підлітковим алкоголізмом.

За даними ВООЗ, у світі від алкоголізму щороку помирає понад 800 000 осіб. Поглянувши на сучасну статистику, можна побачити, що на обліку знаходиться 114 тисяч неповнолітніх, вік яких сягає 15–17 років. Це страшні дані, оскільки вживання спиртного в ранньому віці здебільшого призводить до формування звикання та важкої підліткової залежності, що набагато важче піддається лікуванню. Американські вчені з’ясували, що 47 % дітей, які почали вживати алкогольні напої до віку 14 років, пізніше страждали від алкогольної залежності. Маємо чималі наслідки алкоголізму: смертей, пов’язаних із зловживанням алкоголем, у 500 разів більше ніж від наркотиків, більше половини (55 %) ДТП скоєно саме в стані алкогольного сп’яніння, біля 90 % важких злочинів у країні скоєно в стані алкогольного сп’яніння,близько 65 % вбивств, 40–60 % суїцидів.

Уперше в житті дитина стикається з алкоголем у родинному колі під час свят і різноманітних урочистостей. На свята батьки дають дітям випити невелику кількість спиртного напою. Цей процес сприймається оточенням, а відтак і дитиною, як нормальний, природний. Таким чином, дитина привчається до ритуалу вживання спиртних напоїв. Таке знайомство не несе з собою присмаку зла. Навпаки, один із перших контактів із алкоголем залишає в підсвідомості людини глибокий відблиск «добра». Цей відбиток добра в душі підсилюється, якщо вперше вживання алкоголю було здійснено з рук батьків чи близьких осіб, авторитетних для дитини. У її свідомості батьки чи близькі не можуть бажати їй зла, а отже, пригощаючи чи пропонуючи їй алкоголь, пропонують «добро». Тоді і встановлюється глибинний, інтимний зв’язок.

Працюючи вже 7 років з людьми, які є залежними, і які «познайомились» з алкоголем в такий спосіб, можемо стверджувати, що це залишає відбиток на все життя. У їхній свідомості алкоголь назавжди буде «другом».

А потім приходить момент, коли діти й підлітки вже не можуть уявити собі будь-яке домашнє свято чи подію без спиртної атрибутики на столі: день народження, випускний чи якесь сімейне свято. З’являється новий «алкогольний» спосіб мислення, збочений і навіяний чи то культурою, чи то засобами масової інформації. Так з’являється і стиль життя, згідно з яким живуть діти. І як би страшно це не звучало, але люди не вміють розпізнавати загрози в алкоголізмі, в тих ознаках, які є першими проявами і сигналами для застороги.

Хочемо ми цього чи ні – нам доводеться постійно зіштовхуватися з алкоголем і наслідками його вживання. Безпосередньо чи опосередковано. А як саме, це буде залежати вже від вибору кожного з нас, і від цінностей, якими ми будемо ділитись з нашими дітьми та рідними.

Пам’ятаймо, що все починається з сімї. Християнські цінності в сім’ї не лише допоможуть у вихованні та стосунках між її членами. Вони дадуть потенціал і силу долати будь-які труднощі через віру, взаємопідтримку та любов у всьому.