Владика Богдан Данило: «Ми віримо, що доторкаючись Христа у Євхаристії, зможемо бути зціленими»
  • Втр, 21/11/2023 - 11:58

У сьогоднішньому євангельському уривку читаємо про оздоровлення кровоточивої жінки та воскресіння дочки голови синагоги Яіра. Обидва чуда Ісус Христос здійснює через дотик: у першому випадку Його торкається кровоточива жінка і отримує зцілення, в другому — Він бере за руку мертву дівчину, після чого вона повертається до життя. Сьогодні Христос прагне доторкнутися до нашого серця і наповнити його жертовною любов’ю. Про життєдайний дотик Ісуса Христа, який зцілює як тілесні, так і духовні недуги, розмірковує єпископ єпархії Святого Йосафата із осідком у м. Парма (штат Огайо, США) владика Богдан Данило.

19 листопада, у XIV неділю після Зіслання Святого Духа, владика Богдан Данило відвідав парафіяльну спільноту Гарнізонного храму Святих апостолів Петра і Павла у м. Львові. Під час Божественної Літургії він звернувся до молільників із словом проповіді.

«У сьогоднішньому Євангельському читанні чуємо про оздоровлення кровоточивої жінки. Євангелист Лука розповідає нам, що дванадцять років вона була хвора на кровотечу й витратила на лікарів увесь свій прожиток. І ось в одну мить ця жінка бачить Ісуса Христа, який йде у натовпі людей. Не вагаючись ні хвилини, вона з вірою у серці прагне торкнутися Спасителя. Жінка знала, що тільки Він зможе зцілити її. Підійшовши ззаду, вона доторкнулась краю Його одежі й умить стала здоровою. А що ж відбувалося далі? Ісус спитав: „Хто доторкнувся мене?“ (Лк. 8, 45). Петро відповів, що довкола знаходиться багато людей, які юрмляться і тиснуться. Ісус Христос знову ж таки говорить: „Хтось доторкнувся до мене, бо я чув, як сила вийшла з мене“ (Лк. 8, 46). Христос відчув, що хтось торкнувся Його з великою вірою у серці. І тоді ця жінка підійшла і призналася перед усіма людьми, чому так вчинила», — розповів на початку своєї науки проповідник.

Звертаючись до слухачів, владика Богдан сказав, що сьогодні нам є дуже важливо бути подібними до цієї жінки. «Ми віримо, що доторкаючись Христа у Євхаристії, зможемо бути зціленими. Сьогодні Господь звертається до нас і запевняє у тому, що немає безнадійної ситуації. Завжди пам’ятайте про те, що Христос дарує зцілення тим, які просять цього. Він бачить кожного із нас. Ісус Христос бачив сліпородженого чоловіка, розслабленого чи біснуватого. Господь відчув цю жінку, яка прийшла і доторкнулася до Його одежі. Спаситель відчуває молитву кожного, хто з відкритим серцем сьогодні приходить до храму», — мовив архиєрей.

Продовжуючи, єпископ зазначив, що євангелист Лука розповідає і про воскресіння дочки голови синагоги Яіра. «Христос узяв її за руку й голосно промовив: „Дівчино, пробудися!“ (Лк. 8, 54). Пам’ятаємо також і про воскресіння юнака з Наїну. Христос тоді проходив через місто Наїн, проповідуючи Добру Новину. І ось разом із своїми учнями Він бачить, як виносять мертвого сина, який був єдиним у своєї матері. Побачивши її, Господь зглянувся над нею і сказав: „Не плач“ (Лк. 7, 13). А далі Христос доторкнувсь до мар і казав: „Юначе, кажу тобі, встань!“ (Лк. 7, 14). Сьогодні Господь закликає нас, щоб ми стали синами і доньками для тих матерів, які втратили своїх дітей у цій війні. Молімося також за воїнів, які сьогодні на фронті захищають Незалежність нашої держави», — звернувся до вірних архиєрей.

«Дорогі брати і сестри! Христос має силу зцілити кожного із нас. І якщо у нас буде така міцна віра, як у цієї кровоточивої жінки, Христос зможе зцілити будь-яку недугу нашого життя», — сказав на завершення владика Богдан Данило.

 
 

Наприкінці Літургії зі словом звернувся також Голова Центру військового капеланства Львівської архиєпархії УГКЦ, настоятель Гарнізонного храму Святих апостолів Петра і Павла отець Тарас Михальчук. Від усієї спільноти священник подякував владиці Богданові і всій Пармській єпархії за безустанну допомогу нашим захисникам і захисницям, за молитовну підтримку та жертовне служіння заради перемоги України.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ