Закінчився ватиканський саміт по Близькому Сходу
  • Нед, 05/10/2014 - 12:29

4 жовтня 2014 у Ватикані проходить останній день спеціальної зустрічі по ситуації на Близькому Сході. Перед тим, як підвести підсумки дводенної зустрічі, учасники саміту - Апостольські нунції з країн регіону та представники ватиканських дикастерій, що займаються близькосхідними питаннями - взяли участь в Євхаристії, яку очолив кардинал Держсекретар П'єтро Паролін в каплиці св. Павла Апостольського палацу Ватикану.

 Впродовж декількох днів дипломати і високі ватиканські єрархи обговорювали політичну ситуацію на Близькому Сході та принципи діяльності Апостольського Престолу в існуючому контексті. Говорячи про позицію Ватикану, секретар з відносин з державами Архиєпископ Домінік Мамберті зазначив, що "мир має шукатися через" регіональне "і всеохоплююче рішення, яке не буде суперечити інтересам жодної зі сторін", а також "через діалог, а не через односторонні рішення нав'язані силою".

Ватиканський дипломат нагадав про важливість боротьби з фундаменталізмом, який знаходиться в основі тероризму на Близькому Сході. Для цього повинен розвиватися діалог з лідерами інших релігій та співпраця на благо всіх. Апостольський Престіл вважає захист християн і представників інших меншин фундаментальним питанням у відносинах з країнами з мусульманською більшістю, зазначалося під час ватиканської зустрічі.

Учасники саміту наголосили фундаментальна важливість вирішення ізраїльсько-палестинського конфлікту для стабільності і миру на всьому Близькому Сході, для чого необхідно відновити дипломатичні зусилля. Під час зустрічі обговорювалися відносини Католицької Церкви з іншими християнськими Церквами в регіоні, їх роль в наданні допомоги біженцям, сприянні миру і справедливості. 2 жовтня 2014 р. з учасниками саміту зустрічався Папа Франциск.