Архиєпископ Ґаллаґер: військові стратегії нехай не забувають про людяність
  • Птн, 07/06/2024 - 17:16

Секретар Святого Престолу у справах стосунків з державами та міжнародними організаціями взяв участь у святкуванні Дня незалежності Ізраїлю, де наголосив на закликах Папи про звільнення заручників, які перебувають в руках ХАМАСу, та до співпраці у боротьбі з антисемітизмом. Але й антихристиянські дії єврейських екстремістів, за його словами, заслуговують на осуд. Зіткнувшись з «серйозною військовою відповіддю» в Газі, додав він, Святий Престол не може залишатися «морально байдужим».

 

З нагоди 76-ї річниці незалежності Держави Ізраїль архиєпископ Пол Річард Ґаллаґер, Секретар Святого Престолу у справах стосунків з державами та міжнародними організаціями, взяв участь у заходах у Єврейському музеї в Римі, де виступив з промовою, в якій коротко простежив тридцятирічну історію дипломатичних взаємин між двома державами і висловив сподівання, що «такий необхідний» мир в Ізраїлі буде якнайшвидше досягнений.

Тероризм не є вирішенням конфліктів

Ієрарх згадав про «жахливий терористичний напад 7 жовтня, здійснений ХАМАСом та іншими збройними формуваннями проти ізраїльського народу», в якому «сотні людей, в тому числі багато євреїв, були жорстоко вбиті, зґвалтовані і по-варварськи взяті в заручники». Він висловив співчуття з приводу того, що сталося, і, цитуючи слова Папи Франциска, які він сказав дипломатичному корпусу в січні цього року, наголосив: «Тероризм не є вирішенням жодного конфлікту; це акт повної зневаги до людського життя, і жодна мотивація, тим більше політична чи релігійна, не може його виправдати». Він також нагадав про всі зусилля, яких доклав Папа, закликаючи до негайного звільнення заручників, про зустрічі з сім'ями жертв, а також про лист до єврейських громад в Ізраїлі, який, як ствердив архиєпископ Ґаллаґер, «є унікальним і безпрецедентним».

Не забувати про принцип людяності

У світлі того, що він називав «серйозною військовою відповіддю Ізраїлю в Газі», яка також викликала інші збройні напади з боку різних недержавних утворень з Лівану, Ємену та інших країн, ватиканський дипломат зазначив, що Святий Престол, дотримуючись принципів нейтралітету, не може залишатися під час конфліктів «морально байдужим». Ватикан «ні перед ким не закриває свої двері і старається зрозуміти мотивацію і бачення кожного», додав він, але підкреслив, що «фундаментальний принцип гуманності ніколи не повинен бути відкинутий або затьмарений військовими стратегіями, інакше неминуче будуть порушені принципи необхідності та пропорційності».

Засудження екстремізму та антисемітизму

У своїй промові архиєпископ Ґаллаґер також наголосив на поточних зусиллях, спрямованих на вирішення нещодавніх проблем Католицької Церкви в Ізраїлі, які варіюються «від дедалі агресивнішого ставлення деяких адміністративних органів, особливо муніципалітетів, і до необхідності ширшої співпраці для засудження та запобігання жахливим антихристиянським актам єврейських екстремістів». Він висловив сподівання, що католицькі громади в Ізраїлі зможуть і надалі робити свій внесок, як частина ізраїльського суспільства, в царинах освіти та соціального служіння, а також у сприянні міжрелігійному та екуменічному діалогові. «У той же час, – додав ієрарх, – я сподіваюся, що Святі Місця якнайшвидше знову зможуть приймати паломників з усього світу». А перед обличчям лиха антисемітизму, що зростає протягом останніх місяців, він наполіг на необхідності спільно викорінювати його у всіх його проявах.

Щоб мир прийшов якнайшвидше

На завершення архиєпископ Ґаллаґер згадав про буллу з нагоди Ювілею 2025 року, в якій Папа чітко закликає до конкретних дій, спрямованих на досягнення миру. Напередодні відзначення десятиріччя історичного моменту молитви за мир у Ватиканських садах він заохотив до надії: «Діалог і порозуміння можливі. Існує велика потреба в мирі, і я сподіваюся, що він може бути досягнутий в Ізраїлі якомога швидше!».