Чому «Аль-Шабааб» вбиває саме християн: коментар єпископа Гарісса
  • Птн, 10/04/2015 - 12:53

 «Від  'Аль-Шабааб'  віддалилася більша частина сомалійського населення, що сповідує іслам, через вбивства інших мусульман. Тому сьогодні в Кенії, нападаючи на людне місце, 'Аль-Шабааб' робить відмінність між мусульманами і християнами, милуючи перших і вбиваючи других»: так прокоментував останні події монс. Джозеф Алессандро, допоміжний єпископ Гарісса, де у Великий четвер, 2 квітня, 148 осіб стали жертвами  нападу сомалійців із 'Аль-Шабааб' на університетське містечко. Терористичне угрупування вибрало своїх жертв за релігійною ознакою. Єпископ стверджує, що саме реакція сомалійських мусульман стала основною причиною антихристиянських терактів у Кенії, але є й інші фактори, сказав монс. Алессандро, нагадуючи про масове вбивство в одному з торгових центрів Найробі в переддень Різдва. Тоді  'Аль-Шабааб' також вибрав своєю мішенню саме співробітників-християн.

«У своїх  вимогах 'Аль-Шабааб' заявляє, що ці терористичні акти є наслідком присутності кенійської армії в Сомалі, де її підрозділи зіграли важливу роль в видворенні 'Аль-Шабаабу' із стратегічних районів узбережжя, щоб перервати прибуткову торгівлю, за допомогою якої цей фундаменталістський рух забезпечує себе фінансово, - розповів єпископ Гарісса. - Подібними діями 'Аль-Шабааб' сподівається змусити Кенію вивести війська із Сомалі, і так вони зможуть знову взяти під свій контроль прибережні міста, в тому числі Могадішо, стягувати податок з населення і знову розгорнути свій незаконний бізнес».

Нападаючи на університет, 'Аль-Шабааб' переслідував мету погасити надію на розвиток території, яка довгий час перебувала поза сферою уваги центрального уряду. Крім того, студенти та викладачі були легкою здобиччю, говорить монс. Алессандро, адже більшість з них приїхали з інших районів Кенії і не відчували себе тут як вдома. Район Гарісса історично був частиною Сомалі, і англійці свого часу провели пряму лінію, позначаючи межу між Сомалі і Кенією, розділивши таким чином одне сомалійське плем'я. «Насправді ж кордон  дуже відносний, і люди переходять через нього без проблем», - заявив допоміжний єпископ Гарісса.