Глава УГКЦ розповів про дипломатичний потенціал Святого Престолу для досягнення миру в Україні
  • Чтв, 02/12/2021 - 15:50

Нещодавно Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав мав у Ватикані зустріч зі Святішим Отцем Папою Франциском. Однією з тем розмови була ситуація в Україні та війна. Про потенціал посередництва Святого Престолу для досягнення миру в Україні Блаженніший Святослав говорив на Київському безпековому форумі 1 грудня.

Блаженніший Святослав розповів про готовність Апостольської столиці стати посередником перемовин між Україною і Росією, не даючи при цьому спекулювати на біді людей.

«Я маю гарні новини з Ватикану, – сказав Глава УГКЦ. – Буквально кілька тижнів тому я мав можливість особисто спілкуватися з Папою Франциском про Україну. Він дуже переймається долею українців в окупації – тих людей, які сьогодні, можливо, не до кінця почуті».

Блаженніший Святослав заявив, що візит Папи Франциска до України можливий уже наступного року.

«Святіший Отець дуже цікавився тим, як живе український народ, і справді дуже глибоко цим переймається. Ми очікуємо, що наступного року все ж відбудеться його візит до України. Сам візит ще не анонсовано, але ми вже живемо в очікуванні та приготуванні. І це дуже сильний сигнал, що Папа міркує, як, коли і з чим до нас прибути, це потужний сигнал підтримки нашого народу й нашої держави. Я йому розповів, що серед багатьох наших людей різних Церков і релігій є спільне відчуття: коли Папа приїде до України, війна закінчиться. Щось подібне я почув від однієї старшої жінки 20 років тому, коли в Україну приїхав папа Іван Павло ІІ. Та жінка пройшла не одне коло комуністичного пекла і сказала мені: "Якщо Папа ступить на українську землю, комунізм більше не повернеться". Це – якесь дуже глибоке переконання, як кажуть: "Vox populi, vox Dei". І те, що сьогодні діється в Україні і з українським народом, наші болі та страхи, Папа Франциск глибоко відчуває і переживає особисто».

Блаженніший Святослав пояснив особливості дипломатії Ватикану, основа якої – бути посередником, містком для домовленостей сторін, які готові домовлятися. Проте сьогодні, як і у всі 8 років війни, такої готовності з боку Росії немає.

«Нам би хотілося, щоб звучали чіткіші заяви Святого Престолу щодо цієї агресії проти України, але ватиканська дипломатія відрізняється від інших світських дипломатій саме тим, що вважає своєю місією місію посередництва. І тому, можливо, не висловлюється різко щодо нікого, щоб можна було бути мостом діалогу та посередництва між усіма. До такого посередництва в нашому випадку Святий Престол готовий. Можливо, пригадуєте певну несподівану заяву пана президента Зеленського щодо посередництва Ватикану? Після того Святіший Отець сказав: "Так, ми готові. Але для цього є одна умова: обидві сторони повинні на це погодитися". І що ми на сьогодні маємо? Українська сторона, в принципі, готова, російська – ні. Щось подібне ми чули, коли Туреччина проголосила, що може бути посередником, і теж була чітка відмова. Чому? Тому що Росія продовжує стверджувати, що не є стороною конфлікту, і тому нікому не потрібно бути посередником між Україною і Росією, а лише посередником між Україною і так званими ДНР–ЛНР. Тобто цілком по-іншому розуміється сам дипломатичний механізм цього посередництва, а, відтак, і його кінцева мета. З боку Апостольської столиці ми відчуваємо і розуміння цієї ситуації, і підтримку».

Ця підтримка України з боку Папи Франциска була у всі роки воєнної агресії, зокрема тоді, коли світ перестав помічати цю війну. Йдеться і про гуманітарну допомогу, і про подолання інформаційної блокади в цьому питанні.

«Зроблено багато кроків, щоби спільно долати наслідки цієї війни, здійснювати гуманітарні акції допомоги постраждалим від неї, – наголосив Глава УГКЦ. – Пригадаймо акцію "Папа для України": можливо, вона не була аж такою значною з матеріального погляду, але це була колосальна мобілізація уваги Західної Європи до потреб України. Пригадую, коли Папа в неділю проголосив збірку для допомоги Україні по всіх католицьких парафіях Європи, наш телефон у Києві обривався – всі просили більше інформації, бо "наші ЗМІ про це більше не пишуть і не говорять". Тобто одним жестом Папа зламав табу на те, щоб говорити про війну в Україні. По наших каналах ми надали всю інформацію, разом із фотографіями, які були розміщені по всіх католицьких парафіях у Німеччині, Франції, Італії. Можете собі уявити, яка це була потужна підтримка для нашої держави. Так само, коли буде проголошений візит Святішого Отця в Україну, увага всієї Вселенської Церкви буде прикута до нашої держави. Так, допоки ще цей візит розпочнеться, це вже буде потужна підтримка та солідарність із нашою державою і нашим народом».