«Хвилина задля миру – 2024»: ми хочемо миру, мир – це право і необхідність
  • Птн, 07/06/2024 - 11:48

Молитовну ініціативу організовує Міжнародний Форум Католицької Акції в річницю молитви за мир у Святіший Землі, що відбулася у Ватиканських садах 2014 року.

 

«Де б ти не перебував, о 13:00 8 червня зупинися, схили голову та молися за мир», – таке запрошенням до всіх людей доброї волі скеровує Міжнародний форум Католицької акції, згадуючи річницю історичної зустрічі, яка з ініціативи Папи Франциска відбулася у Ватиканських садах 8 червня 2014 року. Того дня до Ватикану, на запрошення Глави Католицької Церкви, оголошене під час його паломництва до Святої Землі, прибули Президенти Ізраїлю та Палестини, а також Константинопольський Патріарх Вартоломей І, щоб провести міжрелігійну молитву за мир. Щоб оживляти послання цього пам’ятного дня, Міжнародний Форум Католицької Акції пропонує всім чоловікам і жінкам доброї волі зупинитися на хвилинку о 13-й годині, та, відповідно до своїх релігійних звичаїв, піднести молитву за мир, який, на жаль, розбитий у різних частинах світу.

Тема, обрана на десяте проведення ініціативи, звучить: «Ми хочемо миру. Нагальність, право, необхідність». Організатори також заохочують єднатися зі Святішим Отцем, який увечері, 7 червня 2024 р., очолить пропам’ятний захід у Ватиканських садах, на тому самому місці, де десять років тому посадив дерево разом з тодішніми президентами Ізраїлю та Палестини.

«Це заклик до всіх і до кожного, – зазначає Ева Фернандес Матео, координаторка Міжнародного форуму Католицької акції (FIAC) і очільниця Католицької акції в Іспанії, – молитися за мир і мотивувати зусилля, що вимагають участі як окремих осіб, так і суспільств у логіці блаженств, ступаючи дорогою діалогу задля культури зустрічі». Вона зазначає, що, на жаль, «за ці 10 років конфліктів у світі не зменшилося», ба більше, «відкрилися нові фронти», також і в Європі. «Навіть якщо шляхи посередництва іноді здаються закритими, як віруючі і як свідомі громадяни багатьох країн, ми хочемо разом з Папою Франциском наполягати на заклику до більш справедливого і вільного світу, в якому нікому не буде відмовлено в першій необхідній умові для життя: в мирі», – додає координаторка FIAC, слова якої наводить повідомлення для преси, що анонсує ініціативу.